Путін зневажливо поставився до попереджень США про теракт / скріншот

Фактори, що стоять за нездатністю російських спецслужб запобігти теракту в ТЦ "Крокус Сіті Хол", включають недовіру до зовнішньої розвідки, зосередженість на Україні та відволікаючі політичні репресії всередині країни, пише The New York Times.

Зазначається, що після того, як посольство США в Москві опублікувало публічне попередження про можливий теракт, американська розвідка уважно стежила за подіями і вважала загрозу реальною. Однак за кілька днів Путін зневажливо поставився до цих попереджень, назвавши їх "відвертим шантажем" і спробами "залякати і дестабілізувати суспільство" в РФ, йдеться в публікації.

"Тепер Путін і його помічники вказують пальцем на Україну, намагаючись відволікти увагу від питання, яке було б у центрі уваги будь-якої країни з незалежними ЗМІ та відкритими дебатами в її політиці: як величезний російський розвідувальний і правоохоронний апарат, незважаючи на серйозні попередження, не зміг запобігти одному з найбільших терористичних актів у країні за майже чверть століття перебування Путіна при владі?" - пише NYT.

Вказується, що повна картина події досі неясна. Водночас офіційні особи США і Європи, а також експерти з безпеки та боротьби з тероризмом кажуть, що провал, найімовірніше, став результатом поєднання чинників, головним з яких є глибокий рівень недовіри як усередині російських силових структур, так і в їхніх відносинах з іншими глобальними спецслужбами.

Крім того, серед відволікаючих чинників вони відзначають і те, як Путін використовував свій апарат внутрішньої безпеки для політичних репресій всередині країни, що постійно розширюються, а також його зосередженість на війні проти України і Заходу.

У NYT додали, що багато хто з представників служб безпеки США і Європи, експерти з безпеки та аналітики, які спеціалізуються на можливостях міжнародної розвідки, говорили на умовах анонімності.

Серед іншого, один із представників європейської служби безпеки, який відстежує діяльність російських спецслужб, припустив, що нездатність запобігти нападу, ймовірно, стала результатом поєднання багатьох чинників, зокрема втоми від "особливої пильності" перед нещодавніми президентськими виборами в Росії.

Теракт у "Крокус Сіті Холі" - актуальне

Теракт у ТЦ "Крокус Сіті Хол" з погляду прихильника Путіна є його повним крахом, зазначив речник Головного управління розвідки українського Міноборони Андрій Юсов.

За його словами, держава, яка витрачає колосальні ресурси на силовиків, на фінансування спецслужб, у підсумку не відреагувала належним чином навіть на публічні попередження.

Вас також можуть зацікавити новини: