Китай готується перемогти всіх у боротьбі за Місяць / УНІАН

Коли «Аполлон 11» пролітав над Місяцем, команда контролю польоту в Г’юстоні пожартували, що астронавти можуть там побачити «прекрасну китайську дівчину Чан’е», яка, згідно з легендою, зійшла на супутник ще тисячі років тому, взявши з собою великого кролика.

«Добре, як пошукаю цю дівчину з кроликом», - відповів Баз Олдрін незадовго до того, як його колега Ніл Армстронг зробив історичний крок на місячну поверхню.

І от через 50 років після того астронавти на орбіті можуть нарешті побачити високотехнологічний «пам’ятник» стародавній казковій героїні. Китайський апарат «Чан’е-4» став першим в історії зондом, який приземлився на темному боці Місяця. А місяцехід Jade Rabbit досліджує цю недоторкану територію, пише The Guardian.

Відео дня

Остання космічна місія вказує на амбіції Китаю стати однією з головних світових сил у освоєнні космосу. Країна повернула Місяцю світову увагу і захоплення, оприлюднивши перші фото із його загадкової частини. Пекін не розкриває дані про свої витрати на космічну програму. Але він планує збудувати на супутнику Землі свою базу, а також відправити апарат на Марс до 2020 року і на орбіту Юпітер до 2029-го. Вірогідно через амбітні плани Китаю, космічні агенції інших країн демонструють відновлений інтерес до Місяця. США, Індія, Японія і Росія вже оголосили про намір здійснити там висадку впродовж наступного десятиліття. Тож що стало рушійною силою ренесансу освоєння Місяця?

Читайте такожНова ера у вивченні Місяця: експерименти Китаю на поверхні супутника Землі (відео)

На думку вченого команди з дослідження супутника Європейської космічної агенції Джеймса Карпентера, відновлення інтересу до небесного тіла виходить за суто наукові межі.

«Є довгостроковий мотив, який пов’язаний з тривалою присутністю людини в космосі. Якщо ми хочемо хоч колись працювати, жити  і підтримувати економіку на постійній основі за межами Землі, нам потрібно навчитися розумно використовувати ресурси в інших місцях», - пояснив він.

Причина пошуку способів перебування в космосі впродовж тривалих періодів полягає ще й в бажанні добувати корисні копалини на Місяці чи астероїдах, а також в підготовці «запасного аеродрому» для людства, якщо жити в нашому рідному світі стане неможливо. Пекін збирається відправити на супутник Землі ще як мінімум три місії. Зрештою, «Чан’е-8» відправиться туди, щоб закласти фундамент дослідної бази, яка буде включати житлові приміщення на місячній поверхні. Для їх спорудження Китай збирається використати технологію 3D-друку.

«Дослідження невідомого світу лежить в людській природі. Китай на шляху до статусу сильної космічної держави», - сказав головний конструктор місії «Чан’е» Ву Вейрен.

Читайте такожПерша пророщена на Місяці рослина загинула через холод

Підготовка до життя в космосі – це велика складова китайської програми. Вантаж «Чан’е-4» включає обладнання для пошуку води у місячних породах, а також мініатюрні «теплиці» для перевірки, чи можуть рослини і комахи жити в умовах слабкої гравітації. Тим часом на Землі Університет Бейхан проводить ще більш амбітний експеримент під назвою «Місячний палац 1». Студенти намагаються жити в умовах, близьких до поверхні Місяця. Всередині модуля вони вирощують картоплю, пшеницю і різні овочі, а також покладаються на кисень і воду, які переробляються в «біорегенеративній системі підтримки життя».

Китай не єдина країна з амбіціями стати колонізатором Місяця. Росія збирається в 2022 році відправити на супутник зонд, який спробує почати буріння на південному полюсі в пошуках корисних копалин. Європейська космічна агенція готує експерименти, націлені на пошук і використання води і кисню. А NASA готує першу пілотовану місію на Місяць за півстоліття. Вона вирушить на супутник в 2023 році.

Перспектива того, що Китай, США і Європа можуть збудувати на Місяці свої бази з метою пошуку і добування ресурсів, дала причини говорити про початок нової космічної гонки. Деякі вважають, що Китай вже далеко попереду. Разом з тим, професор політології і міжнародних відносин Університету Джорджа Вашингтона Джон Логсдон вважає, що китайські останні успіхи дуже перебільшують. На його думку, вони досить скромні, якщо порівнювати з результатами останніх місій NASA, таких як New Horizon, чи з японською місією Hayabusa 2, в рамках якої зонд повинен приземлитися на астероїді, зібрати зразки і повернутися з ними на Землю.

Читайте такожPolitico: Командир «Аполлон 8» не вірить у здатність людства колонізувати Марс

«Китайські досягнення вражають, але це не щось фундаментальне чи відмінне від того, що інші країни роблять», - сказав експерт.

За словами Логсдона, головним питанням у наступній фазі дослідження космосу буде те, чи стане Китай співпрацювати з іншими у космосі. Чи ж може він стане конкурентом інших гравців.

«Насправді тут йдеться навіть про більш широке питання про китайсько-американські відносини в цілому. Чи будуть дві країни змагатися у військовому, економічному і технологічному полі, чи може вони знайдуть шлях до співпраці? Те, що станеться в космосі, стане перебільшеною формою цього», - пояснив він.

Експерти вважають, що інші країни будуть з пересторогою ставитися до співпраці з Китаєм, попри деякі позитивні кроки. Приміром, деякі корисні інструменти на борту «Чан’е-4» були розроблені командами в Швеції і Німеччині.

«Китайська репутація країни, яка краде технології, шкодить шансам налагодити співпрацю», - сказав віце-президент Центру стратегічних і міжнародних досліджень Джеймс Люїс.