Ілюстрація / REUTERS

Британські вчені дослідили кістки 131 свині, знайдені на чотирьох місцях Пізнього неоліту, а саме на місці поселення Даррінгтон-Воллс, стоянок Марден, Маунт Плезет і Вест Кенет Палісад.

Дослідники дійшли висновку, що на території культових об’єктів тієї епохи Стоунхендж і Ейвбері проводилися масові гуляння, пише BBC. На їхню думку, гості приносили з собою м’ясо, яке вони вирощували у своїх рідних поселеннях. Це пояснює, чому на стародавньому місці були знайдені кістки свиней, вирощених у віддалених куточках острова.

Читайте такожУ Британії з’ясували походження вірогідних будівельників Стоунхенджа

Відео дня

Ізотопний аналіз показав, що свинячі кістки, викопані біля Стоунхенджа й Ейвбері, належали тваринам, вирощеним в Шотландії, на північному сході Англії й у західному Вельсі, а також в інших місцях по всій Британії.

«Ці збори можна розглядати як перші об’єднані культурні події на нашому острові. Люди з усіх куточків Британії сходилися в райони поблизу Стоунхенджа, щоб відсвяткувати з їжею, яку вони спеціально вирощували вдома і транспортували сюди», - сказав дослідник з Університету Кардіффа доктор Річард Мадгвік.

Читайте такожНазвані шість стародавніх споруд, які досі впливають на життя людини

На його думку, правила стародавнього невідомого свята на культовому місці, вочевидь, вимагали, щоб свинина для нього була вирощена в різних місцях, а не просто придбана у місцевих поселенців.