Потужний сигнал рентгенівського лазера є ідеальним засобом посилки сигналу на міжзоряні відстані / nasa.gov

Американське космічне агентство NASA готується до проведення перших випробувань своєї нової системи зв'язку, що працює в рентгенівському діапазоні.

Читайте такожУ NASA завершили випробування "гелікоптера" для Марса (фото)

Окремі компоненти системи XCOM вже доставлені на борт міжнародної космічної станції, повідомляє Бі-бі-сі. Зараз весь зв'язок з космічними апаратами відбувається в радіодіапазоні. Такий зв'язок цілком надійний в більшості обставин, але обмежений обсягом переданої інформації.

Відео дня

Електромагнітне випромінювання у рентгенівському діапазоні має набагато більш коротку частоту і володіє значно більшою енергією, ніж електромагнітні хвилі в радіо або інфрачервоному діапазоні.

Нам всім це добре відомо - рентген використовується в медицині з метою діагностики та лікування і вимагає особливих заходів обережності.

Але саме жорсткість і енергонасиченість рентгенівського випромінювання роблять його ідеальним для зв'язку в космосі. Його можна фокусувати у вузьконаправлені промені, а модуляція таких сигналів дозволяє передавати набагато більше інформації, ніж в радіодіапазоні.

Наприклад, такий рентгенівський сигнал з легкістю проходить через шар плазми, який огортає апарат при входженні в щільні шари атмосфери і перериває зв'язок з ним на період до 8 хвилин.

NASA готується випробувати відразу кілька компонентів нової системи зв'язку. Приймач GPS NavCube був доставлений на борт МКС минулого року. В кінці квітня поруч з ним буде встановлено джерело модульованих рентгенівських променів MSX.

Він буде генерувати в рентгенівському діапазоні імпульси, які будуть модулюватися пристроєм NavCube і містити інформацію, близьку за формою до сигналів системи GPS.

"Ми давно хотіли продемонструвати можливості нової системи, - говорить співробітник центру Годдарда NASA Джейсон Мітчел. - Система зв'язку в рентгенівському діапазоні може використовуватися на міжзоряних відстанях".

Теоретично потужний модульований сигнал рентгенівського лазера є ідеальним засобом посилки сигналу на міжзоряні відстані.