Марсохід Curiosity / REUTERS

Марсохід Curiosity виявив високу кількість метану в повітрі на Марсі, що може свідчити про наявність мікробів.

Дані були отримані вченими NASA 20 червня, повідомляє The New York Times.

"Побачивши такий дивний результат, ми скасували вихідні, щоб провести додаткові дослідження", - заявив один з наукових співробітників місії. Очікується, що повторні результати будуть готові 24 червня.

Відео дня

На Марсі через сонячне світло й хімічні реакції молекули метану зруйнувалися б за кілька століть, тому вчені припускають, що метан з'явився на Марсі відносно нещодавно.

Читайте такожУ NASA придумали, як врятувати зонд InSight, що застряг у ґрунті Марса

Більшу частину метану на Землі виробляють живі організми, в основному - мікроби, які називаються метаногени, відзначає видання. На думку деяких вчених, наявність цього газу на Марсі може вказувати на те, що в його надрах збереглися стародавні мікроорганізми, які "перебралися туди через погіршення умов на поверхні планети. Інші дослідники вважають, що метан міг з'явитися в атмосфері Марса через геологічні процеси.

За іншою версією, метан утворився на Марсі мільйони років тому і зараз виходить з розломів на поверхні планети.

Вперше про присутність метану на Марсі стало відомо 15 років тому, коли його зафіксувала автоматична міжпланетна станції Європейського космічного агентства. Однак достовірних підтверджень цього досі не було.

Як повідомляв УНІАН, торік марсохід Curiosity виявив у гірських породах Марса молекули органічних сполук невідомого походження. Молекули були знайдені в зразках породи, вік яких перевищує 3 млрд років.

Вчені NASA вважають, що саме ця знахідка може бути доказом існування життя на Марсі; на Землі частина цього газу виробляють мікроорганізми. Метан був виявлений на дні пересохлого озера, в осадових породах віком близько трьох мільярдів років.