Сформовані бактеріями і вапняком структури в Єллоустонському національному парку / Frank Schulenburg, Wikimedia Commons

Кам'яні утворення на Марсі, схожі на пасту, можуть бути ознакою життя, тому їх необхідно перевірити на існування бактерій.

До такого висновку прийшли вчені, опублікувавши результати дослідження в журналі Astrobiology, передає Naked Science.

За їх словами, схожі структури утворюються і на Землі, де їх викликає бактерія Sulfurihydrogenibium yellowstonense. Вона відноситься до екстремофілів, а тому, потенційно може існувати в марсіанських умовах.

Відео дня

Читайте такожВода на Землі може походити з іншої планети

Цілком ймовірно, за словами вчених, що цей вид бактерій живе на поверхні Марса і процвітає. Бактерія належить до лінії, яка еволюціонувала до того, як в атмосфері Землі почав з'являтися кисень (приблизно 2,35 мільярда років тому). Вона може вижити в дуже гарячій воді, прямо біля геотермальних джерел.

Бактерія може витримати інтенсивне ультрафіолетове світло і добре себе почуває в навколишніх середовищах з низьким рівнем кисню, використовуючи сірку і вуглекислий газ як джерела енергії.

Sulfurihydrogenibium yellowstonense каталізує утворення кристалічних гірських порід, які виглядають як шари макаронних виробів. Унікальна форма та структура порід, пов'язаних з Sulfurihydrogenibium yellowstonense, є результатом її незвичайного способу життя.

У воді бактерії чіпляються одна за одну і «тримаються щосили». Вони утворюють тугі нитки, які майорять, як прапор. Вони видимі для людського ока і найбільше схожі на пасту.

Вчені вважають, що якщо ці структури вдасться виявити на Марсі, це буде одною з головних ознак наявності життя на планеті в сьогоденні або минулому.