REUTERS

Від координаційної секунди постраждали пристрої на Android, Twitter, Amazon і Instagram, а також радіостанція Beats 1 - нещодавно запущена Apple. Про це повідомляє Lenta.ru з посиланням на Wired.

В ніч на 1 липня в Twitter збилися налаштування часу публікації повідомлень, і надіслані за хвилину до цього повідомлення відображалися як учорашні. Деякі користувачі звернули увагу на те, що пристрої на Android «оголосили» 1 липня за кілька годин до опівночі і почали нагадувати своїм власникам про справи, заплановані на цей день. Недоступні для користувачів були Instagram і Amazon. Робота сервісів була відновлена протягом 40 хвилин.

Читайте такожСьогоднішня доба буде на секунду довшою

Відео дня

Платформа Amazon Web Services, що надає багатьом невеликим компаніям хмарні сервіси, також перестала подавати ознаки життя. Спочатку представники Amazon списали це на ПО, але пізніше визнали, що ресурс випробував труднощі з підключенням до інтернету.

Постраждала і радіостанція Beats 1, запущена компанією Apple 30 червня разом з оновленням своєї операційної системи iOS 8.4. Мовлення інтернет-радіостанції також було відновлено через 40 хвилин.

Опівночі 30 червня цифрові годинники по всьому світу показали 23 години 59 хвилин і 60 секунд, перш ніж «обнулитися» і перейти до відліку часу нового дня. У цей момент з'явилася секунда координації — тимчасова величина, яку додають до всесвітнього часу, щоб привести його у відповідність з сонячним часом. Останній сповільнюється разом зі швидкістю обертання Землі, яка знижується на дві тисячних секунди на день.

Читайте такожFacebook оновив свій логотип

Ризик збою інформаційних систем змушує вчених серйозно думати про те, щоб в майбутньому не додавати до світового часу координаційних секунд. Остаточне рішення буде прийнято на засіданні Міжнародного союзу електрозв'язку в листопаді цього року.

Минулого разу координаційна секунда була додана до світового часу в червні 2012 року. Тоді зміни призвели до збоїв в роботі інтернет-сервісів Twitter, LinkedIn, Reddit, а також в операційній системі Linux. Серйозно постраждали пасажири австралійської авіакомпанії Qantas, якій через збій годинників у своїх системах довелося спустити на землю близько 400 літаків. Світовий час коригують регулярно з 1972 року, додаючи по 1 секунді в останній день червня або грудня. За 43 роки додали 25 секунд.