NASA / JHUAPL / SwRI

Зокрема, вона визначила тиск біля її поверхні і виявила регулярні опади з толінів (які іноді називають хімічними попередниками життя), що свідчить про наявність на карликовій планеті погоди. Про це повідомляє Лента.ру з посиланням на NASA.

Тиск атмосфери у поверхні карликової планети виявилося в сто тисяч разів менше земного і в два рази менше, ніж показували попередні спостереження з Землі. Вчені пояснюють таку різницю в тиску тим, що з моменту попередніх вимірювань приблизно половина газів з атмосфери перейшла в твердий стан і осіла на його поверхні. Планетологи вважають, що цей процес продовжується в даний час і відзначають, що їм вперше безпосередньо вдалося виміряти атмосферний тиск Плутона.

NASA / JHUAPL / SwRI

До таких висновків вчені дійшли, проаналізувавши дані інструменту REX станції New Horizons, який протягом приблизно години після її максимального зближення з карликовою планетою провів радіолокаційне дослідження атмосфери та поверхні Плутона. Ці дані планетологи уточнять протягом кількох тижнів по мірі надходження нової інформації, отриманої інструментом REX станції.

Читайте такожАпарат NASA зібрав усі знімки Плутона в одне 16-секундне відео

Також вчені виявили на Плутоні коливання погоди, обумовлені падінням на карликову планету сонячного випромінювання. Так, ультрафіолет викликає розпад метану у верхніх шарах атмосфери і утворення більш складних вуглеводнів (етилену і ацетилену). Ці речовини потім збираються в невеликі тверді частинки льоду і падають на поверхню Плутона у вигляді снігу, де під дією ультрафіолету перетворюються в толіни (важкі вуглеводні, що складаються з вуглецю, водню та азоту). Саме толінам, що падають на поверхню карликової планети, Плутон зобов'язаний своїм червонуватим кольором.

Дані про опади та туман в атмосфері Плутона станція отримала 14 липня 2015 року за допомогою інструменту LORRI (Long Range Reconnaissance Imager). Вже на висоті приблизно 130 кілометрів вчені виявили сліди вуглеводнів. У момент спостережень станція New Horizons знаходилася на відстані 360 тисяч кілометрів від поверхні карликової планети. Всього вченим вдалося в атмосфері Плутона помітити два шари вуглеводнів — на висотах 80 і 50 кілометрів від її поверхні.

Читайте такожNew Horizons виявив за Плутоном іонізований газовий хвіст

Раніше УНІАН повідомляв, що нові знімки, отримані із зонда New Horizons, показують, що на північ від гір, виявлених на Плутоні раніше, ліворуч від центру світлої області у формі серця, розташована велика рівнина без кратерів. Вчені припускають, що вона утворилася не менше 100 мільйонів років тому, і що, можливо, під нею досі йдуть геологічні процеси.