Дана Беррі, Цифровий Skyworks, Інк./Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики

Міжнародної обсерваторії LIGO, ймовірно вдалося зробити відкриття, давно очікуване астрономами.

Йдеться про першу в історії фіксації детектором LIGO гравітаційно-хвильового сигналу від пари нейтронних зірок, що злилися. Раніше цією колаборацією були зафіксовані три сигналу від пар злиття чорних дір – ефект, передбачена Загальною теорією відносності, пише "Газета.Ru".

18 серпня астроном Крейг Уїллер з Університету Техасу в Остіні натякнув в Twitter про новий сигналі з LIGO, у якого вдалося зафіксувати оптичний компонент. «New LIGO. Source with optical counterpart. Blow your sox off!», — написав він у своєму Твіттері. За даними видання New Scientist, мова йде про сигнал від двох нейтронних зірок.

Відео дня

Читайте такожУ нейтронних зірок знайшли потужну "чорну силу"

Офіційний представник колаборації LIGO Девід Шумейкер, який не підтвердив і не спростував чутки. «Дуже хвилюючий науковий прогін О2 (який почався в листопаді 2016 року) завершиться 25 серпня. Ми з нетерпінням чекаємо, щоб в цей час опублікувати оновлення», — заявив він. Повідомляється, що незабаром після повідомлень оптичні телескопи, в тому числі космічний Hubble стали спостерігати за галактикою NGC 4993 в 130 млн світлових роках від нас, у якій зливаються нейтронні зірки.