Статуетку повернули музею майже через 50 років / фото RFI English / Twitter

Артдетектив із Нідерландів Артур Бранд відшукав бронзову статуетку бога виноробства Бахуса. Її викрали у 1973 році з французького музею в комуні Шатійон-сюр-Сен.

Про це пишуть BBC і Euronews.

Археологи знайшли 40-сантиметрову статуетку ще в 1894 році під час розкопок галло-римського поселення. Знахідку, датовану I століттям, представили на паризькій виставці найкращих творів французького мистецтва.

Відео дня

Експонат зберігався в музеї у Шатійон-сюр-Сен, але у 1973 році її викрали. Злодії також поцупили 5 тисяч давньоримських монет.

Унікальний експонат відшукав Артур Бранд / фото twitter.com/brand_arthur

Статуетку вже не сподівалися відшукати, але Бранд зробив це, при чому цілком випадково.

До детектива звернувся австрійський колекціонер з проханням перевірити статуетку, яку він нещодавно купив. При цьому, угода купівлі була цілком законною.

Провівши розслідування, детектив знайшов фотографію цієї статуетки в археологічному журналі 1927 року, а згодом і заяву до поліції від 1973 року про її викрадення. 

Колекціонер врахував цінність статуетки та повернув її музею. За французьким законом йому мали виплатити "невелику винагороду" за відповідальне зберігання знахідки. Враховуючи цінність статуетки, сума вийшла "значною". Сум не називають.

Детектив тепер зможе відвідувати музей безкоштовно / фото twitter.com/brand_arthur

Крім того, музей віддячив й Бранду. Детектив тепер може до кінця життя безкоштовно відвідувати музей у Шатійон-сюр-Сен.

Читайте такожАрхеолог-аматор знайшов "чарівну" брошку із захистом від хвороб (фото)Раніше повідомлялося, як в Ізраїлі археологи знайшли золотий перстень із зображенням Ісуса та сотні стародавніх монет. А в Іспанії вчені натрапили на затоплені руїни, які могли належати храму фінікійського бога Мелькарта. Стародавні римляни ототожнювали його з Геркулесом, а стародавні греки – з Гераклом.

Вас також можуть зацікавити новини: