5 основних правил безпечного користування смарт-пристроями і захисту інтернету речей / фото: ua.depositphotos.com

Фахівці міжнародного розробника антивірусного програмного забезпечення, експерта в області кіберзахисту-компанії ESET в рамках Місяця кібербезпеки, що стартував в Україні в жовтні, підготували 5 основних правил безпечного користування смарт-пристроями та захисту Інтернету речей (IoT).

"Сьогодні пристрої Інтернету речей стали невід'ємною частиною життя кожного, спрощуючи виконання повсякденних справ. Використання голосового помічника допомагає записати замітку або поставити нагадування про зустріч, підключення смартфона до камер відеоспостереження і смарт-дзвінків забезпечує зручне управління системою будинку, а смарт-телевізори дозволяють насолодитися переглядом улюблених фільмів. Зі зростанням популярності смарт-пристроїв збільшується інтерес до них з боку кіберзлочинців, які постійно шукають нові способи атак користувачів", - повідомила компанія ESET.

Захищайте Wi-Fi роутер

В першу чергу, згідно з даними ESET, для безпеки інтернет-з'єднання слід забезпечити надійний захист роутера, який є основним пристроєм інтернету речей. Більшість користувачів після установки роутера залишають налаштування за замовчуванням, що є досить поширеною помилкою. Це може становити велику загрозу безпеці підключених пристроїв. Тому слід негайно змінити паролі для підключення до роутера і для доступу до його налаштувань.

Відео дня

"При зміні пароля виберіть варіант WPA2 (або WPA 3 на новіших роутерах, якщо всі ваші пристрої можуть підключатися до нього). Крім цього, не забувайте оновлювати вбудоване програмне забезпечення до останньої версії, хоча багато хто з роутерів роблять це автоматично, проте час від часу слід перевіряти актуальність версій", - відзначають в компанії.

Читайте такожФахівці попереджають про нову шпигунську кіберзагрозу: програма для Android маскується під Telegram

Шифруйте веб-трафік

Експерти з кібербезпеки додають, що ще одним способом підвищення безпеки онлайн і захисту інтернету речей є шифрування веб-трафіку. Найпростіший спосіб-створити віртуальну приватну мережу (VPN), яка буде працювати як зашифрований тунель для веб-трафіку. Це дозволить не тільки захистити персональні дані від сторонніх осіб, але і в разі необхідності — отримати доступ до них з будь-якої точки світу.

Подбайте про безпеку смартфона

Мобільні пристрої володіють функціоналом комп'ютерів і використовуються не тільки для дзвінків, але і для фотозйомки, зберігання файлів, отримання та відправки електронної пошти. Оскільки більшість цих завдань передбачає доступ до особистих даних і підключення до інтернету, смартфон повинен бути надійно захищений.

Як повідомляють фахівці ESET, для більшості смартфонів доступні рішення з безпеки, які допомагають запобігти проникненню загроз на пристрій. Однак, для додаткового захисту слід зашифрувати всі конфіденційні дані на смартфоні. Таким чином, у разі отримання доступу до пристрою, кіберзлочинці не зможуть прочитати особисті дані користувача.

Читайте такожФахівці з кібербезпеки розповіли, як безпечно збирати файли на Google Диску

Захищайте смарт-телевізор

Сьогодні важко знайти телевізор, який не має смарт-функцій. Відповідно такі пристрої, як відзначають в компанії ESET, теж можуть бути скомпрометовані кіберзлочинцями. Зокрема, зловмисники можуть використовувати уразливості для віддаленого управління телевізором або інфікувати пристрій шкідливим програмним забезпеченням.

«Щоб захистити смарт-телевізор, спочатку слід правильно налаштувати його. Перш за все необхідно визначити параметри конфіденційності для даних, які може збирати провайдер, а також увімкнути функцію батьківського контролю для захисту дітей від небажаного контенту. Крім того, важливо перевірити наявність оновлень вбудованого програмного забезпечення, і, звичайно, завантажити рішення з безпеки для захисту смарт-телевізора», - підсумували фахівці ESET.

Оновлюйте пристрої

Регулярне оновлення пристроїв - базове правило кібербезпеки. За інформацією ESET, будь-які виправлення безпеки та оновлення слід застосовувати відразу після їх виходу, інакше користувач ризикує стати жертвою атак кіберзлочинців.

Як повідомляв УНІАН, за даними ESET, в Україні щодня фіксується близько 300 тис. нових кіберзагроз для інформаційної безпеки. При цьому, знайти хакерів-зловмисників вкрай складно, компаніям залишається лише проводити щохвилинні моніторинги на предмет виявлення кіберзагроз із метою їх подальшого блокування.

Компанія ESET - провідний розробник рішень у галузі комп'ютерної безпеки та експерт у сфері ІТ-безпеки. Компанія була заснована в 1992 році в Словаччині і на сьогодні представлена більш, ніж в 180 країнах світу.