Експерти розповіли про ситуацію на ринку / фото maxpixel.net

Українські IT-компанії не відзначають значного впливу коронакризи і карантину на робочі місця.

Про це в коментарі УНІАН повідомили головний юрист української IT-компанії SPD-Ukraine Микола Кудрявцев і директор з розвитку бізнесу (Chief Business Development Officer) IT-холдингу TECHIIA Олег Гуменюк.

Читайте такожВитік персональних даних українців стався понад півроку тому і не має нічого спільного з додатком «Дія» - Шмигаль

Відео дня

«У зв'язку з режимом карантину і переходом на віддалену роботу скоротилися витрати компанії на утримання офісів і проведення офлайн-заходів. Зараз у нас немає необхідності в скороченні фахівців. Такий захід не входить до планів компанії, тому їх кількість залишиться незмінною», - сказав Кудрявцев.

Він також підкреслив, що ситуація, яка склалася в країні, не вплинула на кількість клієнтів і проектів компанії.

«Ситуація, що склалася, не вплинула на кількість клієнтів і проектів, які веде компанія. Всі наші клієнти продовжують співпрацю. На кількох проектах трохи змінився обсяг завдань - було тимчасово припинено активність у певних напрямах. Але робота на таких проектах все одно триває», - сказав Кудрявцев.

Відсутність планів скорочувати персонал або їх зарплату підтвердив також директор з розвитку бізнесу технохолдингу TECHIIA.

«Наш холдинг має достатній запас міцності і ресурсів, щоб оперативно перебудувати ці процеси під онлайн-формат. Наш підхід - виконувати максимум завдань без втрати темпів та ефективності, тому на даний момент у нас немає жодних підстав для скорочення працівників або їх зарплат», - сказав Гуменюк.

Також у коментарі УНІАН генеральний директор і співзасновник української IT-компанії Intellias Віталій Седлер розповів, що зараз на ринку можна спостерігати два різноспрямованих тренди.

«За часів економічного спаду на IT-ринку є два різноспрямованих тренди: з одного боку - замовники зменшують IT-бюджети, що призводить до скорочення або закриття проектів, з іншого - вони серйозніше розглядають варіанти перенесення розробки з дорогих онсайт-локацій на більш ефективні ринки, в тому числі і в Україні ... Але в цілому в умовах кризи з COVID-19 негативний тренд значно сильніший», - сказав він.

Також Седлер наголосив, що всупереч загальному негативному впливу кризи, вона також сприяє розвитку певних секторів IT-індустрії.

«Це дає поштовх для пошуку нових клієнтів в тих сферах, які зростатимуть - eCommerce, eLearning, Gaming, а також у тих регіонах, в яких економіка або вже відновлюється, або менше постраждала від кризи (Близький Схід і Азіатсько-Тихоокеанський регіон)» , - сказав він.

Також Седлер зазначив, що компанія Intellias вже в нинішніх умовах готується до зростання, яке, за прогнозами компанії, почнеться після закінчення кризи.

Як повідомляв УНІАН, відповідно до щорічного дослідження ринку за підсумками 2019 року, проведеного UVCA і українською консалтинговою компанією Deloitte Ukraine, загальний обсяг венчурних інвестицій в українські IT-компанії і стартапи в 2019 році досяг 509,9 млн дол., що в 1,5 рази перевищує показник 2018 року.

Довідка УНІАН. SPD-Ukraine - українська IT-компанія, що спеціалізується на розробці програмних продуктів. Є технологічним партнером компаній США, Великої Британії, Німеччини та ряду інших країн. В Україні компанія має офіси в Києві та Черкасах. Також компанія має представництва у Великій Британії. В SPD-Ukraine працюють понад 400 співробітників.

TECHIIA - український холдинг, який об'єднує компанії з розробки IT-рішень для бізнесу, створення продуктів для управління парками комп'ютерів, розробки бізнес-концепцій інфраструктурних технологічних об'єктів і ряду інших аспектів IT-діяльності. У холдингу працює понад 1 тис. співробітників. Компанія має представництво в США.

Intellias - інженерна інноваційна компанія, яка надає послуги з розробки комплексних програмних продуктів. У компанії працюють понад 1,6 тис. співробітників. Intellias має представництва в Німеччині та Польщі.