Впав опромінювач антени, який тримався на тросах / фото REUTERS

У Пуерто-Рико зруйнувалася одна з найбільших у світі астрономічних обсерваторій "Аресібо".

Про це повідомляє РБК із посиланням на Національний науковий фонд США (NSF).

Впав опромінювач антени, який тримався на тросах над дзеркалом відбивача телескопа.

Відео дня

"Інструментальна платформа 305-метрового телескопа в обсерваторії "Аресібо" в Пуерто-Ріко впала приблизно о 7:55 ранку (за місцевим часом) 1 грудня, що призвело до пошкодження антени і навколишніх об'єктів", - йдеться в повідомленні.

У NSF уточнили, що в результаті обвалення ніхто не постраждав. Зараз експерти оцінюють збиток і потенційну екологічну загрозу через обвалення конструкції.

Читайте такожУ Китаї офіційно ввели в експлуатацію найбільший в світі радіотелескоп

Руйнування конструкції телескопа почалося ще в серпні 2020 року. Тоді обірвався один із допоміжних тросів, який пробив дірку в антені. Через кілька місяців впав один з головних тросів, на якому трималася платформа. Фахівці обсерваторії з'ясували, що через обвалення конструкція телескопа стала занадто нестійкою і ремонт становив загрозу для робітників. Було прийнято рішення зупинити роботу обсерваторії. Спостереження за небом припинилися 20 листопада.

Раніше один з допоміжних тросів пробив дірку в антені / фото REUTERS

16 листопада 1974 року з обсерваторії "Аресібо" був відправлений радіосигнал в напрямку зоряного скупчення М13 в сузір'ї Геркулеса на відстані 25 тис. світлових років від нашої планети. У ньому вчені Френк Дрейк і Карл Саган зашифрували повідомлення з даними про ДНК людини, Сонячну систему та основні хімічні елементи на Землі. Вони припустили, що цей сигнал допоможе позаземним цивілізаціям дізнатися, що вони не одні у Всесвіті.

Так виглядав радіотелескоп до обвалення / фото flickr.com/amelungc

Вас також можуть зацікавити новини