Космічний телескоп Hubble зробив фото двох галактик, що зливаються, у системі VV689, і які отримали назву "Крила янгола".

Як повідомляється на сайті обсерваторії, знімок був зроблений за допомогою вдосконаленої камери для спостережень (Advanced Camera for Surveys, ACS).

Астрономи зазначають, що на відміну від випадкових візуальних вирівнювань галактик, які лише видаються взаємодіючими при спостереженні з Землі, ці дві галактики у VV689 перебувають у самому розпалі зіткнення.

Відео дня

Ця галактична взаємодія зробила систему VV689 майже повністю симетричною, й тепер вони схожі на величезні галактичні крила.

Зазначається, що система VV689 знаходиться в сузір'ї Лев.

Телескоп Хаббл

Телескоп Hubble був виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання Discovery і відтоді передав на Землю мільйони унікальних знімків, котрі значно розширили уявлення вчених про будову і походження Всесвіту.

За понад чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тисячами космічних об'єктів, на підставі яких було підготовлено близько 13 тисяч наукових праць. За словами експертів, "це робить його одним із найефективніших наукових інструментів в історії".

Телескоп Hubble продовжує здійснювати дослідження космосу / фото ua.depositphotos.com

Заміна телескопу Hubble

"Хаббл" працює на орбіті вже 31 рік і все частіше виходить з ладу. Тож його має замінити телескоп "Джеймс Вебб" (JWST), який запустили в космос 25 грудня 2021 року. Телескоп почали будувати 25 років тому та витратили на це 10 мільярдів доларів.

Телескоп здійснить 30-денну подорож довжиною в 1,6 млн км від нашої планети в напрямку Марса - до другої точки Лагранжа. Працювати "Джеймс Вебб" почне майже через 6 місяців після запуску. За цей час апарат охолоне до робочих температур, відкалібрує свої дзеркала та інструменти.

"Джеймс Вебб" прослужить від п'яти до десяти років. Найімовірніше, на цьому його "життя" закінчиться. Річ у тім, що у конструкції закладено ліміт, щоб забезпечити високу чутливість датчика, який найглибше проникає в інфрачервоний діапазон, його потрібно постійно охолоджувати рідким гелієм до -267 °C. "Вебб" перестане працювати, коли закінчиться холодоагент.

Читайте також"Джеймс Вебб": головне про найпотужніший телескоп NASA за $10 мільярдів

JWST - це дуже велике дзеркало 6,5 метрів у діаметрі. Для порівняння, у "Хаббла" — лише 2,4 метра. Оскільки "тарілку" такого розміру неможливо умістити в ракету, дзеркало "Вебба" зробили складним. Воно складається з трьох секцій, які успішно розгорнулися. Дзеркало в прямому сенсі золоте. Інженери покрили 18 шестикутних сегментів шаром золота завтовшки 100 нанометрів - цей метал добре відбиває інфрачервоні промені. Наприкінці січня 2022 року телескоп був виведений на задану орбіту.

Вас також можуть зацікавити новини: