Телескоп "Джеймс Вебб" вирушив у космос / фото NASA

У суботу, 25 грудня, NASA запустило у космос орбітальну інфрачервону обсерваторію "Джеймс Вебб". Телескоп почали будувати 25 років тому та витратили на це 10 мільярдів доларів. 

Пряма трансляція запуску досі ведеться на YouTube-каналі NASA.

"Джеймс Вебб" вирушив у космос зі стартового комплексу Arianespace ELA-3 на Європейському космодромі, розташованому неподалік Куру, Французька Гвіана. Космічний телескоп вивела ракета-носій Ariane 5. 

Читайте також"Джеймс Вебб": головне про найпотужніший телескоп NASA за $10 мільярдівАстрономи обрали для запуску саме цей майданчик через зручне розташування поблизу екватора.

О 14:47 за Києвом телескоп успішно відокремився від другого ступеня ракети-носія Ariane 5 та розгорнув сонячні панелі, які, до речі, покриті золотом.

"Джеймса Вебба" назвали "проектом за межею здорового глузду". Його неодноразово хотіли закрити за непомірні витрати, але реалізували через величезне наукове значення.

Телескоп здійснить 30-денну подорож довжиною в 1,6 млн км від нашої планети в напрямку Марса - до другої точки Лагранжа.

Працювати "Джеймс Вебб" почне майже через 6 місяців після запуску. За цей час апарат охолоне до робочих температур, відкалібрує свої дзеркала та інструменти.

Тим часом NASA вже ділиться першими  роликами телескопа у космосі.

"Джеймс Вебб" прослужить від п'яти до десяти років. Ймовірніше за все, на цьому його "життя" закінчиться. Річ у тім, що у конструкції закладено ліміт, щоб забезпечити високу чутливість датчика, який найглибше проникає в інфрачервоний діапазон, його потрібно постійно охолоджувати рідким гелієм до -267 °C. "Вебб" перестане працювати, коли закінчиться холодоагент.

Вас також можуть зацікавити новини: