Зміна пір року на Сатурні в 2018, 2019 і 2020 роках / фото NASA, ESA, STScI, A. Simon, R. Roth

Вченим вдалося сфотографувати зміну пір року на Сатурні.

Завдяки знімкам телескопу Hubble, астрономи отримали уявлення про зміни в атмосфері Сатурна в міру переходу від літа в північній півкулі до осені, як показано на цій серії зображень, зроблених у 2018, 2019 і 2020 роках (зліва направо).

Читайте такожВчені показали місце, де народжуються зірки (фото)

Відео дня

Вчені виявили невелику зміну кольору від року до року. Можливо, це зміна висоти хмар та вітрів.

Дані телескопа Хаббл показують, що з 2018 по 2020 рік екватор Сатурна став на 5-10% яскравішим, а вітри трохи змінилися. У 2018 році швидкість вітру біля екватора становила близько 1600 км/год, а у 2019 і 2020 роках знизилася до 1300 км/год. 

Сатурн: цікаві факти про планету

  • Сатурн - шоста планета, яка обертається на відстані близько 1,4 мільярда кілометрів від Сонця. Для обертання навколо Сонця потрібно близько 29 земних років, в результаті чого кожен сезон на Сатурні триває понад сім земних років. 
  • Подібно до Юпітера, найбільшої планети Сонячної системи, Сатурн є "газовим гігантом", що складається в основному з водню і гелію, хоча глибоко всередині може бути скелясте ядро.
  • Величезні шторми, деякі розміром з Землю, час від часу прориваються з глибини атмосфери. 
  • Сатурн - друга за величиною планета в Сонячній системі, більш ніж в 9 разів ширше Землі. Сатурн має більш ніж 50 місяців і разючу систему кілець, що складаються в основному з водяного льоду. Два місяці Сатурна, Титан та Енцелад, схоже, мають під своїми крижаними корками океани, які можуть підтримувати життя.