Всередині гриба живуть різні мікроорганізми / Фото: ua.depositphotos.com

У майже неживому басейні гейзерів Норріс на території Єллоустонського нацпарку в грибах виду Pisolithus arhizus проживають бактерії, які вміють "поїдати" дуже токсичні речовини та виробляти при цьому енергію.

Стаття про відкриття опублікована в журналі Microbiology Open, пише прес-служба NASA.

Читайте такожПліснява вижила в умовах відкритого космосу - вчені

Відео дня

Гриб пізолітус фарбувальний часто зустрічається в лісі, але, як з'ясувалося, також поширений в місці, де не можуть вижити ні дерева, ні навіть більшість мікробів.

Вчені дізналися, що всередині них живуть бактерії, водорості, й інші мікроорганізми: всі вони взаємодіють в замкнутій системі, причому деякі ділянки взагалі не містять кисню, а в інших його концентрація вчетверо вище, ніж в атмосфері.

Гриби виживають там, де не можуть навіть деякі бактерії / Фото NASA/Ames Research Center/Kenneth Cullings

Серед розмаїття мікробів виявили й дві нові категорії. Ці бактеріальні філи (в біології філ - рівень класифікації нижче королівства і вище класу з рангом) настільки нові, кажуть дослідники, що у них ще немає імен, і вони можуть "дати нове розуміння світу мікробів".

Питання, звідки і як ці гриби і мікроби в них отримують енергію для життєдіяльності, залишається загадкою. Автори вважають, що відкриті всередині Pisolithus arhizus бактерії здатні поглинати елементи на зразок миш'яку. Розшифровка їх геному показала, що там є не тільки гени для створення механізмів одержання енергії з вуглеводнів, але і для широкого спектру поглинання токсинів (бензин, нафту, дизпаливо та іншого; всього того, що забруднює ґрунт і ґрунтові води).

Всередині гриба цілий всесвіт / Фото NASA/Ames Research Center/Kenneth Cullings

Таким чином, ці мікроби можуть бути ключем до очищення стічних вод і токсичних матеріалів, вважають дослідники, і одночасно виробляти енергію.

"Те, що ми знайшли всередині цього гриба, вплинуло на наші міркування щодо здатності організмів виживати в інших світах", - підкреслили співробітники NASA.

Як повідомляв раніше УНІАН, в заповіднику Долбері-Уоррен поблизу британського міста Брістоль виявили рідкісний гриб. Екологи знайшли антурус Арчера, який також називають "пальцями диявола".