Як коронавірус вплине на сексуальні звички / фото : ua.depositphotos.com

Американські науковці прогнозують, що пандемія коронавірусу матиме великий вплив на повсякденну поведінку людей і все людство в цілому. Сексуальні звички населення серйозно зміняться, і це вплине на народжуваність та глобальну економіку.

Читайте такожАкадеміки зазивали політиків припинити маніпуляції навколо української вакцини проти COVID-19

Дослідження групи американських дослідників опублікував журнал Національної академії наук США (PNAS). У своїй роботі фахівці вдалися до еволюційного підходу.

Відео дня

Так, звичка пошуку партнерів для коротких відносин і сексу вочевидь стане набагато більш ризикованою і почне втрачати актуальність. Кожен новий сексуальний партнер - це потенційний носій інфекції, а презервативи захистити від респіраторних захворювань не зможуть. Традиційний секс без зобов'язань може бути частково замінений онлайн-формами: вебкамом, секстингом та іншим.

Водночас наголошується, що хоч стратегія пошуку довгострокових сексуальних відносин в перспективі стане більш привабливою, пандемія на деякий час скоротить і цей «ринок» партнерів. Самотні люди змушені будуть спілкуватися онлайн або проводити побачення з дотриманням дистанції. При цьому, на думку сексологів, соціальна дистанція позбавляє людей життєво важливого досвіду в пошуку статевого партнера (дотиків і запахів). Це може сформувати нереалістичні очікування, які будуть зруйновані при безпосередній близькості. Дослідники вважають, що якщо "сертифікати з тестом на вірус" не стануть нормою, інтимна близькість буде відкладена для всіх, крім «медично не поінформованих» людей. Це вплине і на народжуваність.

Економічний занепад через пандемію спричинить драматичні наслідки для репродуктивних можливостей людства. З еволюційної точки зору, жінки схильні відкидати чоловіків з недостатньою фінансовою стабільністю як партнерів для довгострокових відносин. Чоловіки, своєю чергою, будуть відкладати створення сім'ї до тих пір, поки їх дохід не дозволить їм знайти бажаного партнера. Число шлюбів буде падати, а люди не захочуть народжувати дітей в «ураженому вірусом» світі. Для деяких країн, які і без того відчувають проблеми з народжуваністю, ця тенденція буде критичною.

Водночас сім'ї можуть повернутися до більш традиційної, «гендерно нерівної» моделі. Дослідники відзначають, що у 2020 році жінки в цілому втрачали роботу частіше за чоловіків. При цьому, закриття шкіл змушує жінок повернутися до ролі домогосподарок, вихователів і вчителів для своїх дітей. З втратою економічної автономності багато жінок прийдуть до того, що будуть покладатися на чоловіків, як на годувальників.

Суспільна свідомість може в цілому стати більш гендерно консервативною: наслідком пандемії може стати зниження толерантності з цілого ряду питань, включаючи немоногамні шлюбні відносини, легальні аборти та права ЛГБТ, які порушують традиційні гендерні ролі.

Вчені також вважають, що рецесія збільшить конкуренцію між жінками за доступ до більш "бажаних" партнерів. Між чоловіками конкуренція також зросте - вони будуть змушені захищати в збіднілому суспільстві свій статус та ресурси. Всі ці обставини посприяють формуванню гендерних норм, які підкреслюють привабливість у жінок і «статусність» у чоловіків. Наприклад, в країнах з високою соціальною нерівністю жінки вже зараз частіше самі сексуалізують себе в соцмережах. Серед чоловіків водночас зросте рівень насильства і злочинів.

Дослідники припускають, що наслідки пандемії можуть мати і позитивні наслідки для гендерної рівності. Так, віддалена робота дозволить багатьом жінкам зберегти фінансову незалежність, навіть попри наявність дітей.

Більше новин по темі