Леза інструменту можуть переміщати зразки тканин уздовж порожнини за рахунок сил тертя / Фото скріншот

Нідерландські інженери з Делфтського технічного університету створили прототип інструменту для малоінвазивного вилучення тканин з організму.

Пристрій імітує роботу яйцеклада наїзника і являє собою шість сталевих лез, кільцеподібно розташованих всередині порожнистої металевої трубки, йдеться в статті, опублікованій в журналі Frontiers in Bioengineering and Biotechnology.

Яйцеклад наїзників — орган, за допомогою якого ці комахи відкладають яйця в комаху-жертву. Личинки, які потім з'являються, використовують тіло господаря для свого захисту і харчування.

За принципом подібності, леза інструменту, здійснюють послідовні зворотно-поступальні рухи, і можуть переміщати зразки тканин уздовж порожнини внаслідок сил тертя. Попри меншу швидкість транспортування в порівнянні з поширеним аспіраційним методом, заснованому на різниці тисків, новий метод дозволить витягувати глибоко розташовані тканини без небезпеки захоплення і пошкодження навколишніх областей.

Читайте такожУ Британії створили дихальний тест для міттєвого виявлення COVID-19

Пристрій, заснований на такому методі, дозволить в майбутньому проводити біопсію і малоінвазивні операції з видалення пухлин, тромбів і уражених тканин з глибоко розташованих областей більш ефективно.

Найчастіше в медицині виникає необхідність вилучення і транспортування тканин з організму людини — наприклад, при проведенні біопсії, а також для видалення пухлин, інфікованих областей або тромбів. Для виконання подібних завдань в малоінвазивної хірургії сьогодні часто використовують аспіраційний метод, заснований на різниці тисків. Однак цей метод втрачає ефективність, при роботі з тканинами, розташованими глибоко в організмі, що пов'язано з труднощами при створенні достатньої різниці тисків в тонкій і довгій гнучкій трубці. Крім того, існує небезпека забруднення транспортованих зразків навколишніми тканинами або рідинами при невибірковому всмоктуванні, або пошкодженні здорових тканин під час процесу видалення уражених ділянок.

Пристрій складається з шести напівциліндричних лез з нержавіючої сталі однакового розміру і форми, утримуваних разом за допомогою латунної трубки діаметром 7 мм і утворюють порожнистий транспортний канал. При цьому кожне лезо може ковзати незалежно від сусідніх. Для їх переміщення використовується електромотор, який за допомогою механізму у вигляді барабана з криволінійним пазом послідовно впливає на леза через систему повзунків і закріплених на них тяг-адаптерів.

Читайте такожНазвано лауреатів Нобелівської премії 2020 з фізики

Пристрій, що використовує новий метод, буде володіти перевагою при роботі в оточенні, що вимагає дбайливого поводження, таким, наприклад, як головний мозок або хребет, а також при транспортуванні твердих зразків через рідкі середовища. Серед майбутніх удосконалень автори роботи називають подальшу мініатюризацію пристрою і застосування гнучких матеріалів.

Вас можуть зацікавити інші новини: