Склад Нової Зеландії та Нової Каледонії має схожу геологію / фото ua.depositphotos.com

Восьмий континент світу майже повністю занурений під воду. Це сталося близько 23 млн років тому, через 60 млн років після відділення від суперконтиненту Гондвана.

Геологам вже давно відомо, що склад Нової Зеландії і Нової Каледонії має схожу геологію, але після багатьох років розвідки і досліджень геологи зрозуміли, що у них набагато більше спільного, оскільки вони перебували на одній і тій же затопленій ділянці суші, пише Iflscience.

Більша частина земної кори Зеландії, близько 94%, занурена в океан, за винятком Нової Зеландії, Нової Каледонії та інших невеликих островів. "Ми багато чого не знаємо про загублений континент, але знаємо, що там кора тонша, ніж кора більшості континентів, але товстіша, ніж океанічна кора. Ми також знаємо, що він утворився під час розпаду Гондвани, коли земна кора стоншилася і розтягнулася", - розповіли вчені.

Відео дня

Однак геологи не мали версії, що могло спричинити процес стоншання. Саме це спробувала з'ясувати нова команда геологів, проаналізувавши зразки, взяті в Зеландії, а також досліджуючи магнітні аномалії.

Вчені дійшли висновку, що Зеландія була першим з континентів Землі. А велике стоншання земної кори, що закінчилося опусканням континенту, відбулося від 100 до 80 млн років тому, ймовірно, через її розтягування в різні напрямки.

Зараз Зеландія здебільшого занурена під воду, але є свідчення, що ця земля колись була домом для різноманітних рослин і тварин.

"Звичайно, види тварин і рослин пережили розпад Гондвани, і цей мегаконтинент став Південною Америкою, Африкою, Аравією, Мадагаскаром, Індією, Австралією та Антарктидою. Тепер, коли ми знаємо, що Зеландія виникла в результаті розпаду, це багато що пояснює", - відзначили дослідники.

Як пояснив співавтор дослідження Руперт Сазерленд, географічні зміни на цьому континенті мають наслідки для розуміння того, як тварини та рослини розселялися та розвивалися на півдні Тихого океану.

Інші наукові відкриття

У світі збувся один з давніх прогнозів фахівців, коли сильні повені прийшли слідом за рекордно високими температурами. Це викликало тяжкі наслідки для людства. 

А нова "археологічна сенсація", виявлена нещодавно в Швейцарії, може дати нове уявлення про ступінь поширення давньоримської цивілізації по Європі.

Вас також можуть зацікавити новини: