Галктика "Пікабу" / фото NASA, ESA, G. Anand (STScI), A. Pagan (STScI)

Вченим за допомогою телескопа "Хаббл" вдалося отримати знімок незвичайної галактики, яка надалі допоможе зрозуміти, як формувався ранній Всесвіт. Кадр був опублікований на сайті обсерваторії.

У центрі знімка видно велику яскраву зірку з чотирма довгими променями, що утворюють букву X. Між променями праворуч знаходиться невелика блакитна галактика у формі арахісу з декількома яскравими плямами. Саме вона і зацікавила вчених.

Завдяки роздільній здатності та чутливості космічного телескопа "Хаббл" астрономи розрізнили 60 зірок у галактиц і "Пікабу" і були вражені тим фактом, що всі вони відносно молоді - їм кілька мільярдів років або навіть менше. За словами астрономів, це дуже незвично, адже космічна історія галактики налічує лише близько 13 мільярдів років розвитку.

Відео дня

Зірки в "Пікабу" вказують на те, що це одна з наймолодших і найменш хімічно збагачених галактик, коли-небудь знайдених у місцевому Всесвіті.

""Пікабу", по суті, є прямим порталом в минуле, що дозволяє нам дізнатися, яким був Всесвіт на зорі часів", - кажуть астрономи.

За їхніми даними, невелика галактика надає астрономам унікальну можливість для майбутнього поглибленого аналізу хімічного середовища, що зазвичай зустрічається тільки в дуже далекому ранньому Всесвіті.

Неймовірні знімки "Хаббла"

Раніше Hubble сфотографував один з найрідкісніших об'єктів у Всесвіті. вважається, що вдалося сфотографувати наслідки вибуху масивної молодої зоряної системи.

Також астрономам вдалося зафіксувати "смерть" наднової зірки.

До цього вчені за допомогою телескопа "Хаббл" зазирнули у "серце" гігантського скупчення зірок в нашій Галактиці.

Вас також можуть зацікавити новини: