Ця діра приблизно в 11 разів масивніша за Сонце \ ESO, NASA/ESA/R. GILMOZZI/S. CASERTANO, J. SCHMIDT

Астрономи виявили невелику чорну діру за межами Чумацького Шляху, вивчивши, як вона впливає на рух сусідньої зірки.

Дослідники використовували дуже великий телескоп (VLT) Європейської південної обсерваторії. Це вперше, коли вчені застосували динамічний метод для виявлення чорної діри за межами нашої галактики.

Астрономи планують частіше користуватися ним для виявлення раніше прихованих від нас дір в Чумацькому Шляху та інших галактиках, а також краще розуміти, як ці загадкові об'єкти з'являються і розвиваються.

Відео дня

Знайдена чорна діра знаходиться в розсіяному зоряному скупченні NGC 1850 в сусідній галактиці Велика Магелланова Хмара на відстані приблизно 160 тис. світлових років від Сонця.

Читайте такожВчені спостерігали зіткнення чорних дір з нейтронними зірками, які змінюють уявлення про Всесвіт

Ця діра приблизно в 11 разів масивніша за Сонце. Виявити її вдалося завдяки гравітаційному впливу на зірку, що обертається навколо чорного об'єкта.

Зазвичай астрономи знаходять такі маленькі чорні діри в інших галактиках, вловлюючи рентгенівське випромінювання, що випускається при поглинанні речовини, або гравітаційні хвилі, що виникають при зіткненні дір одна з одною або з нейтронними зірками.

Однак більшість з них не видає своєї присутності через промені або хвилі. Тут і вступає в гру динамічний метод: коли діра утворює систему із зіркою, вона впливає на її рух ледь помітним чином, але цього достатньо, щоб фахівці могли знайти її за допомогою доступних інструментів, повідомляє Бі-бі-сі.

Вас також можуть зацікавити новини