У ВККС вважають, що процедура добору суддів в Україні є безпрецедентно відкритою / фото УНІАН

У Вищій кваліфікаційній комісії суддів розглядають можливість припинити практику проведення співбесід з претендентами на посади суддів у відкритому режимі.

Як передає кореспондент УНІАН, на присвяченому ходу судової реформи “круглому столі” голова ВККС Сергій Козьяков зауважив, що процедура добору суддів в Україні є безпрецедентно відкритою, і в багатьох випадках ця прозорість може зашкодити суддям.

Читайте також238 суддів провалили кваліфікаційне оцінювання ВККС

Відео дня

“Наприклад, під час співбесіди з кандидатом у судді або суддею з’ясовуються якісь негативні факти про нього чи про його майно. Це стає загально відомим. А згодом суддя дає пояснення, що його майно набуде законно. Або виявляється, що нерухомість, яку приписували судді, належить його однофамільцю. І коли ця інформація вже оприлюднена, то уявіть себе на місці цієї людини. Такого суддю можуть оголосити недоброчесним”, - сказав Козьяков журналістам після заходу.

Також він додав, що відкритість процедури добору суддів призводить до того, що “проблеми, які виникають у одного судді, переносяться на всю судову систему”.

Окрім того, Козьяков додав, що відкритість процедури співбесіди завдає шкоди суддям-переселенцям з окупованих територій.

“У цих суддів залишилось майно на тих територіях, там живуть їхні родичі. І вже в цьому році, реагуючи на прохання цих суддів, ми проводили з ними співбесіду в закритому режимі. Таких суддів є близько 200, які переїхали з тимчасово окупованих територій”, - сказав голова ВККС.