Ілюстрація / REUTERS

У колишній УПЦ Московського патріархату заявили, що вони не бачать підстав змінювати свою назву відповідно до закону №5309.

Про це сказав речник колишньої УПЦ МП архієпископ Климент, повідомляє "Громадське".

Згідно прийнятого Радою документу, УПЦ МП має змінити назву і вказати в ній свою приналежність до Росії, проте в МП запевняють, що їхній керівний центр знаходиться у Києві.

Відео дня

"Мені здається, цей закон до нашої церкви ніякого стосунку не має, тому що жодним чином ніде не прописано, що ми маємо стосунок, субординацію, керування з якимось закордонним центром, де є держава-агресор. В нашої церкви немає жодних підстав змінювати назву відповідно до цього закону, тому що наш керівний центр не знаходиться в державі-агресорі. Це, напевно, про когось іншого", - наголосив Климент.

Читайте такожНе перейменування, а примус до правди: священик назвав головну мету закону про "УПЦ МП"

Як повідомляв УНІАН, у четвер, 20 грудня, Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назви релігійних організацій (об'єднань), які входять у структуру (є частиною) релігійної організації (об'єднання), керівний центр (управління) якої розташовується за межами України в державі, яка законом визнана такою. Що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України (реєстраційний номер 5309).

За це рішення проголосували 240 народних депутатів з 289, зареєстрованих у сесійній залі.

Відповідно до закону, УПЦ МП може вибрати будь-який варіант назви, законом встановлено лише одне обмеження - церква, яка підпорядкована державі-окупанту, не має права бути представленою у військових підрозділах і на лінії фронту у військових частинах.