Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців / фото УНІАН

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова наступного тижня вирушить до Москви і добиватиметься допуску до полонених українських моряків у слідчих ізоляторах "Лефортово" і "Матроська тиша".

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона повідомила журналістам після зустрічі в Одесі з родичами 24 українських військовополонених моряків.

"Я щодня спілкуюсь з пані (російським омбудсменом Тетяною – УНІАН) Москальковою, але вона не може згідно зі своїм мандатом щось зробити: надати довідку, пустити мене до слідчого ізолятора "Лефортово", «Матроська тиша". Вона не може прийняти такі рішення. Я зверталася неодноразово до директора ФСБ РФ Олександра Бортнікова", - сказала Денісова.

Відео дня

За її словами, зараз у Росії на розгляді перебувають її заяви щодо можливості зустрічі з українськими військовополоненими моряками у слідчих ізоляторах.

Читайте такожРосія відмовилась виконувати рішення ЄСПЛ щодо захоплених українських моряків - омбудсмен

"Я буду наступного тижня у місті Москва і я буду розмовляти з ними безпосередньо щодо цих питань", - зауважила омбудсмен.

Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" та катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси в Маріуполь. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

Усі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО "Лефортово" і "Матроська тиша".