В прес-центрі УНІАН 8 лютого 2019 року об 11:30 розпочався круглий стіл на тему «Безпека пацієнтів в лікарнях України».

Безпека пацієнтів - це найважливіша складова якісної медичної допомоги. Але за останні роки у вітчизняних закладах охорони здоров’я значно зросла кількість випадків з трагічними наслідками та стаціонарна летальність. При цьому проблеми безпеки пацієнтів не залежать від організаційних форм систем охорони здоров’я та джерел їх фінансування.

Під час круглого столу планується підняти цілиа низка важливих питань:

Відео дня

- Як фахівці у сфері медицини оцінюють ситуацію з безпекою пацієнтів в Україні?

- Чи можливо попередити негативні наслідки медичної діяльності та убезпечити пацієнтів від медичної шкоди?

- Якими на сьогоднішній день є масштаби післяопераційної летальності?

- Від чого залежать дефекти у наданні медичної допомоги?

- Як впливає на безпеку пацієнтів медична освіта лікарів, достовірна діагностика, якість фармацевтичних препаратів та виробів медичного призначення?

- Що саме лікар зобов’язаний повідомити пацієнту про можливі негативні наслідки від використання медичних та фармацевтичних засобів?

- Лікарський препарат може принести і користь, і страшну шкоду: чому виникають страшні побічні дії та яким чином здійснюється нагляд за безпекою лікарських засобів?

- Яку відповідальність несуть лікарі за фахові помилки та яким чином постраждалі від медичної шкоди або їх родичі можуть добитися справедливості?

В рамках круглого столу буде обговорений трагічний випадок, що стався із заступником керівника відділу економічних новин УНІАН, талановитим журналістом Миколою Бабичем, який наприкінці січня цього року пішов з життя прямо у київській лікарні під час простої планової операції.

З метою привернути увагу фахівців і громадськості та винести на суспільне обговорення питання про сучасний стан справ у сфері охороні здоров’я, зокрема, про проблеми безпеки пацієнтів та можливість уникнути трагедій або мінімізувати їх негативні наслідки до участі запрошені:

- представники МОЗ України;

- представники Київської міської клінічної лікарні № 12;

- завідувач лабораторії безпекових стратегій в охороні здоров’я ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України» Юрій Скалецький;

- президент ВБО «Рада захисту прав та безпеки пацієнтів», експерт з питань захисту прав пацієнтів Віктор Сердюк;

- начальник Управління експертизи матеріалів щодо безпеки лікарських засобів Державного Експертного Центру МОЗ України Олена Матвєєва;

- експерт з медичного права Зоряна Черненко;

- родич Миколи Бабича, який трагічно пішов з життя - Анатолій Терещенко.

Організатор круглого столу – інформаційне агентство УНІАН (вул. Хрещатик, 4, конференц-зал).

Телефон: (044) 498 07 64. 

Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями.