Владислав Мангер наголосив, що не мав жодних мотивів мститися Гандзюк / фото УНІАН

Голова Херсонської облради Владислав Мангер, який підозрюється в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк, вдруге заявив про небезпеку його життю.

Як передає кореспондент УНІАН, про це підозрюваний сказав на засіданні Шевченківського райсуду Києва, який обирає запобіжний захід Мангеру.

Мангер вдруге заявив, що історія з убивством Гандзюк є помстою за те, що він не відмовився від посади голови облради, і що через це генерал СБУ Данило Доценко, який на той час очолював Херсонське облуправління СБУ, обіцяв йому помститися.

Відео дня

Крім того, Мангер наголосив, що не мав жодних мотивів мститися Гандзюк.

«Я знаю, що Катерина писала. Я навіть не читав, що вона писала на мене, на голову ОДА - хай пише. Мені то було нецікаво. Хіба я схожий на ідіота, який за 4 публікації буде людину замовляти? Знаючи, що Доценко мені казав, що людина працює під його патронатом, хіба я хворий, щоб її замовляти?», - зазначив Мангер.

Також він додав, що боїться за своє життя, бо справа шита білими нитками і розвалиться в суді, а, щоб сховати кінці у воду, всю провину повісять на нього, а його вб’ють.

«Ця справа розсиплеться. А як зробити, щоб не розсипалась? Мангер живий не потрібен. Закриємо його в підвал СБУ і скажем, що повісився. То я заявлю, що не збираюся покінчити життя самогубством, вішатися. Мені нема в чому зізнаватися», - заявив він.

Читайте такожМангер заплатив за вбивство Гандзюк базою відпочинку - прокуратура

Суд завершив вивчення доказів прокуратури, якими обґрунтовується підозра.

Зокрема, було озвучено текст допиту ще двох підозрюваних в організації вбивства Сергія Торбіна та Ігоря Павловського, а також свідка - офіціантки кав’ярні, в якій Мангер зустрічався з іще одним підозрюваним Левіним.

На переконання прокурорів, ці допити свідчать, що Мангер через Левіна замовив Торбіну знайти осіб, які мали б так сильно побити Гандзюк, щоб вона довгий час перебувала у лікарні.

Як випливає з матеріалів допитів, виконавці злочину заявили, що побити активістку так, щоб залишися невпізнаними неможливо, і тоді виникла ідея хлюпнути кислотою.

Своєю чергою адвокати Мангера заявили, що навіть якщо стати на версію прокуратури, то їхньому підзахисному не можна інкримінувати замовлення вбивства, бо зі слів посередників випливає, що мова йшла лише про тяжкі тілесні ушкодження.

Вони стверджують, що у розмовах слідчого з підозрюваними ніде не звучить прізвище Мангер, а йдеться про якогось Миколайовича. За словами адвокатів, це може бути заступник голови Херсонської ОДА Євген Рищук, якого теж по-батькові Миколайович.

Як зазначили адвокати Мангера журналістам, вони очікують, що після перегляду відео в закритому режимі суддя піде в кімнату для нарад для ухвалення рішення про обрання запобіжного заходу, однак скільки триватиме перегляд відео, вони не знають.

Як повідомляв УНІАН, 31 липня 2018 року в Херсоні невідомий вилив сірчану кислоту в обличчя Гандзюк. Жінку з хімічним опіком більш як 30% тіла госпіталізували. 4 листопада вона померла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано 6 осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних - Миколу Новікова - через відсутність в його діях складу злочину. Під вартою перебувають Сергій Торбін і Микита Грабчук, іншим - В'ячеславу Вишневському, Володимиру Васяновичу і Віктору Горбунову суд обрав запобіжні заходи у вигляді цілодобових домашніх арештів.

5 листопада у ЗМІ з'явилася інформація про те, що гроші за напад на Гандзюк підозрюваному в замовленні злочину нібито передавав Ігор Павловський - помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.

12 листопада суд заарештував Павловського. За даними СБУ, він підозрюється в співучасті у вбивстві Гандзюк.

4 грудня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що у справі про вбивство активістки оголошено підозру раніше судимому громадянину на прізвище Левін, відомому в кримінальному світі на прізвисько «Москаль-молодший». За словами генпрокурора, Левін достроково вийшов із в'язниці за «законом Савченко».

Читайте такожУ СБУ заявили, що "у стислі терміни" розкрили вбивство Гандзюк

10 грудня, за даними СБУ, Левіна було оголошено в міжнародний розшук.

11 лютого Луценко повідомив, що голові Херсонської облради Мангеру оголошено підозру в організації вбивства Гандзюк. За словами генпрокурора, на даний час слідство не зібрало доказів причетності інших посадових осіб до вчинення злочину проти Гандзюк, крім Мангера.

Мангер підозрюється в організації вбивства, тобто умисного заподіяння смерті іншій людині, вчиненого з корисливих мотивів, на замовлення, з особливою жорстокістю за попередньою змовою групою осіб, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27, п. 4, п. 6, п. 11, п. 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України.

13 лютого прокурори в суді повідомили, що Мангер обвинувачується також за ст. 258 ККУ "Теракт", цей злочин підслідний СБУ.

Також 13 лютого на засіданні суду Мангер заявив, що Гандзюк співпрацювала з СБУ, і зокрема, з генералом Доценком, який, як стверджує підозрюваний, «створив на території області декілька кримінальних угруповань, які займалися вирубкою лісу, рекетом та вимаганням».

«Це стало причиною конфлікту між СБУ та поліцією на Херсонщині. Я вважаю, що Доценко організував напад на Гандзюк з метою дискредитації поліції. Але після того, як результатом нападу стали дуже тяжкі наслідки, відбулося фізичне знищення Катерини і використання цієї трагедії у політичних цілях», - зазначив Мангер.