Ілюстрація / REUTERS

Стан здоров'я Андрія Коломійця - незаконно засудженого в РФ українця, учасника Євромайдану, якого утримують у колонії в Краснодарі, погіршується.

Про це в Кримській правозахисній групі повідомила дружина Андрія Галина Коломієць, яка з 11 по 13 лютого 2019 року побувала в колонії на побаченні з чоловіком.

За словами Г.Коломієць, Андрія продовжують мучити головні болі, з'явилися сильні болі в ділянці живота, загострився псоріаз.

Відео дня

Читайте також"Як звір у капкані": політв'язень Гриб розповів про своє перебування у російському СІЗО

Після побачення жінка намагалася дізнатися у начальника медсанчастини колонії, що зі здоров'ям її чоловіка, і як можна йому допомогти. Однак їй відмовили в отриманні такої інформації. Начальник медсанчастини послався на те, що він не має права розголошувати відомості про здоров'я ув'язненого його родичам без письмової заяви самого ув'язненого. Г.Коломієць має намір зробити письмовий запит до медсанчастини після того, як чоловік напише необхідну заяву.

Також вона повідомила, що Андрій перебуває на профобліку в колонії в м. Краснодар як "схильний до порушення режиму і пропаганди".

"Через цей профоблік Андрія в колонії не хочуть брати на роботу", - зазначила Г.Коломієць.

Крім того, за інформацією дружини українця, під час її відвідин колонії до Коломійця в черговий раз приїжджав представник українського консульства в Ростові-на-Дону. У Коломійця відбулася розмова з консулом в присутності представника колонії, зустріч фіксувалася відеокамерою.

Правозахисники нагадали, Коломійця, жителя Київської області, 1993 року народження, 10 червня 2016 року визнали винним і засудили до покарання у вигляді 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Його обвинуватили в замаху на вбивство двох колишніх співробітників підрозділу МВС «Беркут» під час подій на Майдані в Києві, за кількома статтями КК РФ: ст. 105 (вбивство двох і більше осіб (незавершене)), ст. 228 (зберігання наркотичних засобів), ст. 30 (замах на злочин). Українця було затримано на території Кабардино-Балкарії, а потім перевезено до Криму.

Правозахисники заявили, що справа повністю сфабрикована і політично мотивована. Генпрокуратура України спростувала участь українця Коломійця в атаках на «Беркут».

Після винесення вироку Коломієць був етапований до російської виправної колонії № 14 в Краснодарському краї.