Аласанія має намір захистити свої трудові права / фото УНІАН

Очільник "Суспільного" телебачення Зураб Аласанія вирішив подати в суд на Національну суспільну телерадіокомпанію та Наглядову раду, яка вирішила його звільнити.

Про це у Facebook написав юрист Андрій Гук.

Відзначається, що Аласанія збирається звернутися до Шевченківського районного суду Києва в понеділок, 25 лютого.

Відео дня

Відповідачами, окрім НСТУ, зазначено голову наглядової ради НСТУ Тетяну Лєбєдєву та її заступника Світлану Остапу.

Аласанія вимагає визнати незаконним і скасувати рішення про дострокове припинення трудового контракту з ним.

Також він закликає скасувати рішення ради про призначення в.о. голови правління ПАТ "НСТУ" замість нього Миколи Чернотицького.

Серед інших вимог Аласанії: скасувати дату припинення контракту з ним від 6 травня, покласти оплата судових витрат на відповідачів.

У заяві Аласанія просить суд залучити в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів, членів Наглядової ради Олексія Панича, В’ячеслава Козака, Вадима Міського.

Читайте такожВ ОБСЄ відреагували на звільнення Аласанії з посади голови НСТУ "напередодні виборів"

Як повідомляв УНІАН, наглядова рада НСТУ 31 січня підтримала рішення про дострокове розірвання контракту з головою правління компанії Аласанією.

Своєю чергою Аласанія заявив про порушення з боку членів Наглядової ради НСТУ під час голосування про дострокове розірвання контракту з ним.

Крім того, він опублікував на своїй сторінці в Facebook частину проекту рішення Наглядової ради НСТУ, на якому, як зазначив сам Аласанія, базується відсторонення його від посади голови правління компанії.

У документі зазначається, що, «всупереч вимогам статті 5 закону України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення України» та поданій на розгляд Наглядової ради наприкінці 2017 року «Перехідній концепції розвитку національного мовлення ПАТ НСТУ (телевізійна складова)», Аласанія З. до даного часу не організував мовлення каналу «UA:Перший» ні як суспільно-політичного каналу відповідно до закону, ні як каналу інформаційного і суспільно-політичного мовлення з елементами просвітництва».

«Внаслідок цього канал не висвітлив оперативно або не висвітлив взагалі (крім коротких згадок в новинах) «такі важливі події як національна Хресна хода за єдину помісну церкву 28 липня 2018 роки (за участю щонайменше 65 тис. громадян), засідання Генасамблеї ООН 26 вересня 2018 року з вкрай важливих для України питань (включно з виступом президента України), роботу ІХ міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи» (за участю глави держави)», - йдеться в документі

Також в ньому зазначається, що під керівництвом Аласанії компанія протягом 2018 року реалізовувала хибно зрозумілий принцип «відсторонення від влади» аж до повної деполітизації новин, що прямо суперечить вимогам надавати суспільству достовірну і збалансовану інформацію про Україну та світ».

Аласанія був обраний Наглядовою радою ПАТ "НСТУ" на посаду голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України 10 квітня 2017 року.