До ПЦУ перейшло вже більше 300 парафій колишньої УПЦ МП / фото УНІАН

Патріарх Константинопольський Варфоломій відмовився зібрати собор предстоятелів православних церков для обговорення автокефалії Православної Церкви України.

Як повідомляє сайт РПЦ, так Варфоломій відповів на відповідне звернення предстоятеля антіохійської православної церкви, яка не визнає автокефалію ПЦУ.

У відповідному листі Вселенський патріарх пише, що в Константинополі "читали уважно" лист антіохійського патріарха від 31 грудня 2018 року.

Відео дня

"У відповідь ми вас інформуємо, що після того, коли чотири православних церкви, церковної та богословської точки зору без причини, відмовилися бути присутніми у справі Вселенського священного собору, для чого немає виправдань, і ваша давня церква була однією з них, Вселенський патріархат має серйозне підґрунтя утриматися від таких зборів на загальноправославному рівні, яке буде марним, оскільки призведе до згоди тільки в тому, що учасники будуть незгодні один з одним", - наголосив Варфоломій.

Читайте також"Розкольники залишилися розкольниками": у Сербії відмовилися визнавати ПЦУ

Він також додав, що всі інші новостворені автокефальні церкви були затверджені також без спільного обговорення автокефальними церквами.

"Велика свята церква Христова, дивлячись в любові і самопожертви, без свого інтересу або тиску, з однією метою єдності українського народу і припинення поділу і розколу в зборах мільйонів віруючих, до обіймів канонічною церквою після того, коли вони були поза нею несправедливо, слідуючи церковної традиції і канонами, нагородила автокефалією церкву України тим же способом, як отримали внутрішню адміністрацію всі інші новостворені автокефальні церкви, які затверджені тим же методом без православного собору або спільного обговорення з братніми автокефальними церквами, визнані в їх положенні усіма церквами, імена нових предстоятелів додані диптих", - йдеться в листі.

Як повідомлялося, Антіохійська і Сербська православні церкви підтримали Російську православну церкву в питанні надання Вселенським патріархатом автокефалії православній церкві України.