Чернова, яку правоохоронці довго не могли знайти для вручення повістки, заявила, що прибула з Донецької області, де постійно проживає / фото УНІАН

Сьогодні в Київський районний суд Одеси на засідання у справі про пожежу в таборі «Вікторія», в якому в 2017 році загинули три вихованки творчого колективу «Адель», вперше з'явилася вихователь Анна Чернова, яка є важливим свідком.

Як передає кореспондент УНІАН, Чернова, яку правоохоронці довго не могли знайти для вручення повістки, заявила, що прибула з Донецької області, де постійно проживає.

Чернова була відповідальна за дітей, які проживали в двоповерховому дерев'яному корпусі, в якому сталася пожежа. Вона стверджує, що перед заїздом кожної зміни заступник директора табору «Вікторія» Тетяна Ланіна з персоналом проводили інструктаж з пожежної безпеки.

Відео дня

Читайте такожТериторія цинізму: незалежні експерти зробили шокуючі висновки про причини трагедії в таборі "Вікторія"

Чернова не проживала з довіреними їй дітьми, оскільки, за її словами, була поставлена керівництвом перед необхідністю звільнити кімнату для художнього керівника творчого колективу «Адель» Тетяни Єгорової.

Вихователь стверджує, що попереджала дітей про заборону користуватися в приміщенні електроприладами, зокрема, електрокип'ятильниками, але потім дізналася, що у старших дітей і у Єгорової такі є. «Коли ми побачили яскраве світло у вікні (в ніч, коли була пожежа - УНІАН), Єгорова сказала, що це вогонь, і вона забула щось вимкнути. Після ми кинулися рятувати дітей: я - на перший поверх, Єгорова - на другий», - розповіла Чернова.

Як зазначалося в суді, правоохоронці поки що не встановили місцезнаходження Єгорової, яка також є свідком. Третій свідок, електрик табору Іван Козирєв, пообіцяв з'явитися на наступне засідання.

Як повідомляв УНІАН, пожежа в одеському таборі «Вікторія», під час якої загинули три вихованки творчого колективу «Адель», сталася пізно ввечері 15 вересня 2017 року.

Правоохоронці відкрили кілька кримінальних проваджень (їх вже передано до суду), в яких фігурують як підозрювані директор комплексу Петрос Саркісян, старший вихователь Наталія Цокур (Янчик), колишня заступник мера Одеси Зінаїда Цвірінько, екс-керівник Київського відділу ГУ ДСНС в Одеській області та інспектор.

Суд прийняв рішення тільки щодо Цокур, яку засуджено до 3 років позбавлення волі з випробувальним терміном 2 роки.

З усіх фігурантів у СІЗО утримується тільки Саркісян.

Також прокуратура оголосила про підозру в розтраті значної суми бюджетних коштів керівнику фірми, яка займалася реконструкцією табору.

29 листопада 2018 року виконком Одеської міськради прийняв рішення про передачу «Вікторії» під тимчасове розміщення військовослужбовців, 6 грудня суд зняв арешт з кам'яних корпусів табору. Після проходження відповідної підготовки резервісти покинули територію комплексу.

18 лютого 2019 року директор Департаменту освіти і науки Одеської міськради Олена Буйневич заявила, що влада Одеси планує влітку відкрити муніципальний оздоровчо-спортивний комплекс «Вікторія». У березні стало відомо, що незалежні експерти виявили грубі порушення будівельних норм при спорудженні дерев'яних корпусів у таборі.

19 березня Одеський окружний адміністративний суд приступив до розгляду позову про скасування рішення виконкому про передачу табору під тимчасове розміщення резервістів, а Київський райсуд Одеси - до розгляду результатів незалежної експертизи щодо пожежі.