"Єврейська Пасха" 2019 року припадає на період з вечора п'ятниці, 19 квітня, до суботи, 27 квітня / Фото з відкритих джерел

"Єврейська Пасха" (Песах) зазначається в середині весни. Це одне з головних іудейських свят.

Коли відзначається Песах в 2019 році, яке значення цього свята і яких традицій дотримуються, дізнайтеся в матеріалі.

Читайте такожКатолицький Великдень 2019: коли його святкують українські католики

Відео дня

Коли Песах в 2019 році

Песах - це одне з найдавніших іудейських свят, воно присвячується головній події біблійної історії, яка вважається початком історії єврейського народу - Виходу з Єгипту та звільнення народу від 400-літнього рабства.

За традицією "єврейська Пасха" (або Песах) святкується протягом семи днів в Ізраїлі. А ось у діаспор, що проживають за межами країни, Пасха триває вісім днів. Початок Песаха припадає на 14-й день весняного місяця нісана, який за сонячно-місячним єврейським календарем є першим місяцем у біблійному році.

"Єврейська Пасха" 2019 року припадає на період з вечора п'ятниці, 19 квітня, до суботи, 27 квітня.

Традиції єврейської Пасхи

Песах - сімейне свято, під час якого юдеї збираються вдома за святково накритим столом при свічках, здійснюють ритуальну великодню церемонію, згадують історію свого народу, читають молитви Агади.

Головна вимога на Песах – це заборона на хамець або квасне, тобто продукти, які пройшли процес закваски і бродіння. До такої їжі відноситься дріжджовий хліб, а також макарони, здоба, пиво і т. д. Напередодні Песаха навіть проводять ритуальне очищення житла від залишків хамеця. Дозволено виключно прісний хліб – маца.

Інші обов'язкові страви під час святкової трапези седер, крім маци, це засмажене жертовне ягня, гіркі трави, терті фрукти і мелені горіхи, яйця, риба, а також чотири ритуальних келиха вина та інші частування.

Що можна і що не можна в Песах

В перший день Песаха забороняються всі види робіт. У синагозі проводиться урочисте богослужіння. П'ять наступних днів називаються "звичайними днями свята" і вважаються робочими. У ці дні в Єрусалимі біля Стіни Плачу проводиться церемонія благословення священиків, в якій беруть участь тільки нащадки священицького роду левітів.

Сьомий день Песаха завершує урочистості свята і вважається неробочим. Він відзначається в радісній атмосфері, зі співами і танцями. Опівночі в синагогах і в релігійних навчальних закладах влаштовується церемонія "поділу морських вод". 

Як повідомляв УНІАН, чотири дні поспіль будуть відпочивати українці в квітні на честь Великодня.