Йдеться про будинок за адресою вулиця Петра Сагайдачного, 25Д / фото Dom.Ria

У п'ятницю, 5 квітня, Андрію Доманському, який є адвокатом колишнього головного редактора РИА "Новости Украина" Кирила Вишинського, Генеральна прокуратура оголосила підозру в незаконній приватизації будівлі в історичному центрі Києва.

Про це "Українській правді" повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

"Слідчими Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо незаконної приватизації нежитлового будинку комунальної власності на території Держаного історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ", – зазначила вона.

Відео дня

Йдеться про будинок за адресою вулиця Петра Сагайдачного, 25Д. За версією слідства, він у складі групи осіб за попередньою змовою, незаконно приватизував комунальну власність Києва на користь офшорної компанії та легалізував майно, продавши його резиденту України.

Читайте такожСуд продовжив Вишинському термін тримання під вартою до 24 травня

Крім того, 2 квітня про підозру повідомили керівнику підприємства, який задіяний у схемі. На причетність до злочину також перевіряють посадових осіб Фонду державного майна.

Водночас, адвокат Руслан Берещенко на сторінці у Facebook повідомив, що нібито "повідомлення про підозру адвокату в частині обґрунтування обвинувачення не витримує ніякої критики".

"У понеділок планується розгляд клопотання сторони обвинувачення про застосування відносно адвоката Андрія Доманського запобіжного заходу у вигляді застави", - стверджує адвокат.

Згідно з матеріалами судового реєстру, справу, в якій фігурує Доманський, була відкрита у 2013 році. Слідство зазначає, що у 2011 році будинок на Петра Сагайдачного, 25Д, загальною площею 381,3 кв.м, внесли до переліку об'єктів, які підлягають приватизації.

На початку 2014 року будівлю продали на аукціоні за 1 840 764 гривень. Хоча експертиза вирішила, що справжня вартість складала 3 353 152 гривень. При цьому другий учасник аукціону власну ціну не пропонував, а накопичень для придбання не мав.

Покупцем стала фірма "Аргамак", власником якої стала компанія з Республіки Сейшельські Острови.

Слідство стверджує, що директор "Аргамаку" був підставним і вчиняв дії на користь інших осіб.

Пізніше, у 2014 році, будинок продали іншій фірмі – ТОВ "Рент Дим Компани". За даними "Судового репортеру", за цією компанією стоїть Євген Жучков, брат дружини екс-заступника прокурора Києва. Другий власник –  адвокат з адвокатського об’єднання, яке очолює звільнений прокурор.

На початку 2019 року заарештовану будівлю передали в управління Нацагентства з розшуку і менеджменту активів.

В мережі міститься також оголошення про продаж приватизованого приміщення. У 2015 році за нього просили 10,3 млн гривень і, судячи з оголошення, його тоді продали.