Фото УНІАН

Голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко не бачить проблеми в тому, аби ”повернути життя» у 30-кілометрову зону відчуження ЧАЕС при правильному і грамотному підході.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час парламентських слухань ”Про зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, об`єкт ”Укриття” та перспективи розвитку зони відчуження”.

Томенко зазначив, що Чорнобиль необхідно перетворити із ”страху для всього світу” на гордість України.

Відео дня

Читайте такожЗону відчуження навколо ЧАЕС можуть обмежити 10 кілометрами – депутат

Зокрема, на його думку, завершивши будівництво об`єкту ”Укриття”, там необхідно створити потужний міжнародний економічний майданчик, який дасть можливість ”не лише просити у світу, а показати, як інноваційно ми використовуємо цю біду вже на користь”.

У свою чергу директор Інституту проблем природокористування та екології Національної академії наук України Аркадій Шапар відзначив, що за період після аварії на ЧАЕС радіаційне забруднення суттєво зменшилося, а в деяких місцях зникло взагалі.

Читайте такожАмериканський режисер зняв руїни Прип'яті з висоти пташиного польоту

”При цьому близько 95% прийшлося на природні процеси виносу радіонуклідів із забрудненої території”, - сказав він.

Так, за його словами, забруднені території суттєво зменшилися. ”А зона відчуження частково має бути використана у господарській діяльності”, - вважає Шапар.