REUTERS

Екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко висловив думку, що Кремль неодноразово заявляв про ймовірність застосування ядерної зброї і що така загроза дійсно реальна.

"Якщо Путін ще п'ять років тому під час анексії Криму говорив, що Росія була готова застосувати тактичну ядерну зброю, то сумніватися в можливості масштабного зіткнення не доводиться, тим більше, дивлячись, як біля кордонів України, Польщі та країн Балтії зосереджені угруповання військ, які готові до наступу", - сказав він під час чату на Главреді.

За словами Романенка, країнам НАТО необхідно бути готовими до загрози з боку Росії, оскільки американцям знадобиться час для перекидання сил. Він додав, що зосереджених в Європі сил недостатньо для протистояння угрупованням збройних сил Росії.

Відео дня

Читайте такожУкраїна має взяти під контроль частину Росії після її розпаду – генерал"На підготовку оборонних дій Заходу треба час: потрібно, щоб американці протягом місяця повітрям і морем перекинули сили, які могли б протистояти зібраному Росією угрупованню, бути такого ж рівня. Тому батальйони, які НАТО розмістило в Польщі та країнах Балтії, незрівняні по потенціалу з тими російськими військами, які зосереджені біля кордонів і націлені на Європу", - підкреслив експерт.

Романенко додав, що Альянс опрацьовує різні варіанти і загроза початку третьої світової війни цілком реальна.

Читайте такожГенерал: росіяни вже у цьому році готові розпочати широкомасштабні бойові дії"Тому Альянс змушений розробляти варіанти і створювати противагу застосування зброї в тих районах, які все частіше більше не вважають російською територією. Тому й розробляються різні варіанти, у тому числі застосування з боку НАТО тактичної ядерної зброї. Хоча лиха біда початок... Є велика загроза початку третьої світової війни", - підсумував він.