Катер "Бердянськ", захоплений Росією біля Керченської протоки / фото УНІАН

Кільком українським морякам, захопленим у полон у листопаді 2018 року в районі Керченської протоки, російські слідчі дозволили зателефонувати рідним.

Про це адвокат Микола Полозов повідомив на своїй сторінці в Facebook.

Він зазначив, що стосовно військовополонених українських моряків тривають слідчі дії.

Відео дня

"Проводиться ознайомлення військовополонених та їхніх адвокатів із постановами про призначення технічних експертиз артилерійського озброєння МБАК "Бердянськ" і "Нікополь". Також слідство призначило ще одну експертизу - ситуаційну й пред'являє для ознайомлення постанову про її призначення. Слідчі дії проводитимуться до кінця квітня, а також між травневими святами", - написав Полозов.

Він зазначив, що протягом майже п’яти місяців слідство не давало дозволу військовополоненим на здійснення побачень із рідними, а також на телефонні переговори. Військовополонені та їхні адвокати, а також консули посольства України в Москві неодноразово звертались до слідчих із заявами про надання такої можливості.

Читайте такожУ Гаазі 23 квітня пройде консультація Україна-РФ щодо звільнення українських моряків

"Сьогодні стало відомо, що стосовно деяких військовополонених слідством ухвалено рішення дозволити здійснення телефонного дзвінка додому. Ми розраховуємо, що слідство ухвалить таке рішення стосовно кожного з 24 військовополонених українських моряків, і вони зможуть хоча б по телефону почути голоси своїх рідних і близьких", - додав адвокат.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Трьох з них були поранено. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово».

17 квітня Лефортовський суд Москви продовжив терміни арештів 24 всім військовополоненим морякам - ще на три місяці - до кінця липня. 22 квітня адвокати оскаржили рішення російського суду про продовження строків арешту.