ЄС очікує, що всі незаконно взяті під варту українці будуть звільнені / фото: facebook.com/crimeansolidarity

В Європейському Союзі закликають Російську Федерацію без зволікань звільнити всіх затриманих громадян України в окупованому Криму.

Про це заявила речниця Європейської служби зовнішніх зв'язків Майя Косьянчич у мікроблозі Twitter.

Зокрема, вона звернула увагу на повідомлення про чергові обшуки та арешти кримських татар у незаконно анексованому Росією Криму.

Відео дня

Читайте такожКлімкін про можливий візит комісара Ради Європи до Криму: "Черговий російський "развод"

"Ми очікуємо, що усі незаконно взяті під варту українці будуть звільнені без зволікань", - наголосила Майя Косьянчич.

Також вона нагадала про заяву від 30 березня, у якій Європейський Союз заявив, що не визнає російського законодавства в окупованому Криму і Севастополі та очікує на негайне звільнення незаконно затриманих під час обшуків 23 кримських татар.

Як повідомляв УНІАН, вночі 10 червня по дорозі до Ростова-на-Дону на судове засідання в одній зі "справ "Хізб ут-Тахрір" був затриманий Енвер Омеров. Після цього в будинку його сина Різи Омерова, а також низки активістів і родичів фігурантів "справ Хізб ут-Тахрір" провели обшуки в будинках кримських татар в Алуштинському, Білогірському та Сімферопольському районах, у ході яких затримали ще сімох чоловіків.

Їм інкримінують участь або організацію забороненої в РФ організації "Хізб ут-Тахрір" (ч. 1 або ч. 2 ст. 205.5 КК РФ).

Так звані "суди" в окупованому Криму постановили заарештувати до 5 серпня всіх кримських татар, затриманих 10 червня.

Крім того, російські силовики 27 березня провели у Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, у тому числі активістів громадського об'єднання «Кримська солідарність».

Їх підозрюють в участі у діяльності забороненої в РФ організації «Хізб ут-Тахрір».

Окупанти затримали 20 осіб, затриманих вивезли до ФСБ в окупованому Сімферополі. Проти затриманих порушено справи за ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ (організація діяльності терористичної організації і участь в діяльності такої організації).

28 березня стало відомо, що в Ростові-на-Дону затримали ще трьох кримських татар, у будинках яких напередодні також проводили обшуки.

Підконтрольний Кремлю так званий «суд» у Сімферополі заарештував усіх 23 кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками 27 і 28 березня.