REUTERS

Підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя 10 червня відправив під арешт в СІЗО до 5 серпня ще трьох затриманих 10 червня кримських татар Енвера Омерова, Ескендера Сулейманова і Айдера Джеппарова.

Читайте такожПолітв'язень Карпюк: 22 роки я сидіти не буду - мене або звільнять, або забере до себе Всевишній

Про це повідомляє Крим.Реалії. ФСБ Росії звинувачує 58-річного Омерова в «організації діяльності терористичної організації» (ч. 1 ст. 205.5 КК Росії), Сулейманова і Джеппарова - в «участі в діяльності терористичної організації» (ч. 2 ст. 205.5 КК Росії). Засідання проходили в закритому режимі.

Відео дня

Судові засідання щодо обрання запобіжного заходу ще чотирьом затриманим 10 червня кримським татарам - Ленуру Халілову, Руслану Месутову, Ельдару Кантімірову і Руслану Нагаєву - відбудуться 11 червня в Київському райсуді Сімферополя.

Раніше суд обрав кримському татарину Різі Омерову запобіжний захід у вигляді утримання в СІЗО до 5 серпня.

Як повідомляв УНІАН, вночі 10 червня по дорозі до Ростова-на-Дону на судове засідання по одній із "справ "Хізб ут-Тахрір" був затриманий Енвер Омеров. Після цього в будинку його сина Різи, а також ряду активістів і родичів фігурантів "справ Хізб ут-Тахрір" провели обшуки в Алуштинському, Білогірському та Сімферопольському районах, в ході яких затримали ще сімох чоловіків.

Після окупації Криму Росією на півострові почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв'язках з міжнародною ісламською політичною організацією "Хізб ут-Тахрір".

Представники "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і заявляють, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши до списку 15 об'єднань, названих "терористичними". Цю заборону Москва поширює і на територію Криму.

В Україні діяльність "Хізб ут-Тахрір" не заборонена.