Ілюстрація / REUTERS

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо впровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього, та посилення відповідальності за злочини, вчинені проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього) (№6607).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 228 народних депутатів із 297, зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроектом Кримінальний кодекс України доповнюється статтею про заміну невідбутої частини покарання добровільним заходом медичного характеру. Це може бути застосовано до особи, засудженої за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього, після відбуття нею не менше як 9 років призначеного їй покарання у виді позбавлення волі.

Відео дня

Для вирішення питання про заміну невідбутої частини покарання добровільним заходом медичного характеру суд призначає експертизу з метою встановлення наявності у засудженого розладу сексуальної переваги (педофілії) та відсутності протипоказань до застосування хімічної кастрації. Рішення приймається судом із врахуванням висновку експерта.

Водночас, положення цієї статті не поширюються на засуджених до довічного позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього.

Добровільний захід медичного характеру здійснюється у вигляді хімічної кастрації та полягає у введенні медичних препаратів, які спричиняють стале зменшення сексуальних потягу та активності.

Читайте такожВерховна Рада ухвалила закон про хімічну кастрацію та реєстр педофілів

Ухилення особою, яка страждає на педофілію, від застосування до неї добровільного заходу медичного характеру у вигляді хімічної кастрації карається арештом на строк до 6 місяців або позбавленням волі на строк до 2 років.

У Кримінально-виконавчому кодексі України впроваджується стаття щодо Єдиного реєстру осіб засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього. Це – створена за допомогою автоматизованої системи електронна база даних, відповідно до якої здійснюється збирання, зберігання, захист, облік, пошук, узагальнення даних про осіб, які вчинили злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього.

Держателем реєстру є Міністерство юстиції України.

До реєстру вносяться відомості щодо, зокрема, повного імені засудженого, місця його проживання та перебування, а також злочину, за який його було засуджено.

Інформація про особу вноситься до реєстру на підставі обвинувального вироку суду.

Користувачами реєстру є керівники прокуратур та органів досудового розслідування, прокурори, слідчі та інші уповноважені особи Національної поліції України та Державного бюро розслідувань.

Право на отримання інформації щодо факту перебування конкретної особи в Єдиному реєстрі у зв’язку із прийняттям її на роботу мають керівники дошкільних, середніх та позашкільних навчальних закладів, закладів охорони здоров’я або іншої установи та організації, зобов'язаної здійснювати нагляд за малолітніми особами або надавати послуги медичного, навчального та соціального характеру таким особам.

Законопроектом також у Кримінальному кодексу України пропонується посилити покарання за зґвалтування дитини: з 8-15 років позбавлення волі нині до 12-15. За повторне зґвалтування дитини пропонується запровадити довічне позбавлення волі.