Володимир Зеленський призначив державні стипендії українським політв’язням / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський призначив державні стипендії імені Левка Лук’яненка 11 українським політв’язням, в тому числі 9 з них, яких досі утримують у російських тюрмах.

Текст відповідного указу №514/2019 оприлюднено на сайті глави держави.

Так, на період незаконного затримання, утримання та протягом одного року після звільнення стипендій призначено: Олексію Бессарабову, Валентину Вигівському, Павлу Грибу, Володимиру Дудці, Миколі Карпюку, Станіславу Клиху, Олександру Кольченку, Євгену Панову та Олексію Сизоновичу.

Відео дня

Крім того, президент призначив стипендії строком на один рік Геннадію Афанасьєву та Юрію Яценку, яких звільнено з російських в’язниць.

Читайте такожЗеленський присвоїв звання Герой України трьом ліквідаторам аварії на ЧАЕС

Як повідомляв УНІАН, на той час президент Петро Порошенко заснував державні стипендії імені Левка Лук’яненка у 2018 році. Стипендія призначається у розмірі трьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб. При цьому призначається до 100 державних стипендій на рік.

18 травня Порошенко призначив державні стипендії імені Левка Лук’яненка шістьом незаконно засудженим російськими судами українцям на період незаконного затримання, утримання та протягом одного року після звільнення активісту Володимиру Балуху, журналісту Миколі Семені, режисеру Олегу Сенцову, журналісту Роману Сущенку.

Також призначені стипендії строком на один рік заступникам лідера Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову та Ахтему Чийгозу, які також утримувались у російських в’язницях.