Активісти провели імпровізований мітинг з виступами з мегафону / скріншот

Біля будівлі Офісу президента до 50 активістів провели акцію з вимогою переглянути справи близько 120 осіб, які в Україні потерпають від незаконних переслідувань або засуджені за сфабрикованими справами.

Як передає кореспондент УНІАН, участь у акції взяли представники громадської організації "Комітет визволення політв'язнів", націоналістичної організації ОУН, громадські захисники засуджених екс-бійців роти "Торнадо" і інших добровольців.

Учасники акції заявили, що хочуть домогтися справедливості щодо переслідуваних осіб, які за їх словами "потерпають за свою громадянську позицію" і стали фігурантами сфальсифікованих справ. Зокрема, вони вимагають, щоби справи проти переслідуваних правоохоронними органами осіб були переглянуті. Зокрема, на їх думку, є справи незаконні і сфабриковані, які необхідно закрити, а інші справи - частково сфабриковані і їх треба заново розглянути.

Відео дня

Читайте такожПо всій території України заступили на чергування 593 патрулі Нацгвардії (відео)

Активісти провели імпровізований мітинг з виступами з мегафону на сходах центрального входу в Офіс президента України та передали представнику ОПУ звернення щодо бажання зустрітися з президентом Володимиром Зеленським з приводу обговорення шляхів захисту і звільнення політично переслідуваних осіб і політв'язнів. Це звернення було зареєстровано і відповідно до закону буде розглянути у 30-денний термін.

Голова громадської організації "Комітету визволення політв'язнів" Тетяна Близнюк повідомила, що комітет має список людей, які вважаються політичними в'язнями і переслідуються з політичних мотивів в Україні, котрий нараховує близько 120 осіб, але кількість людей постійно змінюється. Вона уточнила, що йдеться про 13 політв'язнів, які утримуються в Україні під вартою і про близько 100 людей, котрі переслідуються з політичних мотивів. За її словами, політв'язнями вважаються 8 добровольців роти "Торнадо", які виступали проти контрабанди на Донбасі.

Близнюк зауважила, що у зверненні до президента висловлюється прохання "створити робочу групу, розібрати кожен випадок політичного переслідування, який є в нашому списку і прийняти справедливе рішення".

За її словами, ця робоча група повинна розпочати процес можливого звільнення політв'язнів.

"Справедливим ми вважаємо перегляд справи і або негайне звільнення, або справедливе судове рішення - амністія або помилування. Дуже різні справи, але в кожній з них є політична складова і довічні вироки, великі вироки - це є дуже несправедливо для борців, які потерпають за свою боротьбу, у зв'язку зі своєю боротьбою", - сказала вона.