В Україні почався навчальний рік / УНІАН

Цього року за шкільні парти вперше сіли понад 400 тисяч першокласників, навчальні заклади потерпають від нестачі кадрів.

Читайте такожЗеленський з дружиною відвели сина до першого класу (відео)

Про це йдеться у сюжеті ТСН. Так, у 17 школі міста Ірпінь на Київщині цього року встановлено рекорд – навчатися прийшли 327 першокласників. Знайти для них вчителів виявилося важким завданням для директора школи.

"Дві вчительки пішли в декрет, дві - на пенсію. Я шукала 12 вчителів через соцмережі, у слежбі занятості, у правління освіти і батьківське радіо", - розповіла директор школи №17 Леся Литвин.

За тиджень до старту нового навчального року сформовано одинадцятий перший клас. Справа у тому, що у місті останнім часом побудували півтисячі новобудов, але жодної школи.

Школа номер №17 розташована у найщільніше забудованому районі. Оренда квартири в цьому районі трохи дешевше, аніж в столиці, але часто вища за зарплатню вчительки.

Два перших класи - інклюзивні, тому сюди шукали ще й помічника вчителя. Помічники вчителя отримують зарплатню ще меншу, ніж у вчителів.

"Якщо вчитель спеціаліст отримує до чотирьох тисяч, то асистент вчителя - ще менше. Попри це вчитель працює 18 годин на тиджень, а асистент вчителя - 25 годин на тиджень", - каже директор у Інклюзивно-ресурсному центрі міста Ірпінь Діна Тимошенко-Ушакова.

Нова очільниця МОН Анна Новосад говорить, що передвиборна мрія про зарплату для вчителів у чотири тисячі доларів поки що залишається мрією. Утім  8,5 - можуть стати реальністю вже за чотири роки.

Раніше президент України Володимир Зеленський привітав першачків з Днем знань. Президент порадив першокласникам не списувати та бути самостійними.