Призов з 18 років ніхто не скасовував / УНІАН

Ніхто законодавчо не скасовував призов до армії з 18 років, хоча у 2014 році було ухвалено рішення не призивати молодих людей до 20-річного віку.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив заступник міністра оборони Олександр Поліщук.

За його словами, українська армія повинна рухатися убік професійної контрактної армії. Армія у нинішньому вигляді дозволяє тільки ситуативно реагувати на загрози.

Відео дня

Читайте такожУкраїнці почали більш довіряти Раді й Кабміну – опитування

«Щодо призову, так законодавчо ніхто не скасовував призову із 18 років. У законодавчій базі, в законодавчому полі України призов із 18 років збережений. Просто, нагадую, у 2014 році було ухвалено рішення, на мій погляд дуже правильне, не призивати молодих людей до 20-річного віку. Водночас, можливість піти служити для тих 18-річних, які хочуть в армію, збереглася й існує досі», – сказав він.

«Далі, також було ухвалене рішення – не направляти військовослужбовців строкової служби в зону бойових дій, а в тилу готувати з них активний резерв для Збройних сил. І це теж, на мою думку, було правильне рішення. Це та ситуація, яка є зараз», – пояснив Поліщук.

Як повідомляв УНІАН, Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ініціює повернення призову на строкову службу з 18 років.

У питаннях призову до лав ЗСУ існують певні розбіжності між законом «Про військовий обов’язок і військову службу» і президентським указом про призов. У законодавчому документі йдеться, що призову на строкову службу підлягають громадяни, яким «виповнилося 18 років та старші особи, які не досягли 27-річного віку». А відповідно до останніх президентських указів, призивали громадян з 20 років, пояснили у штабі командування Сухопутних військ.