Труба уточнив, що йдеться про бронежилети 1-4-го класів захисту, які прострілюються / фото УНІАН

Більшість закуплених Міністерством оборони неякісних бронежилетів прострілюються тими видами зброї, від якої вони повинні захищати.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив директор Державного бюро розслідувань Роман Труба.

Читайте такожЗаступник мера Ужгорода забрав у міста три земельні ділянки й передав їх дружині – СБУ

Відео дня

"Сьогодні розпочато оголошення підозр і оголошено підозри п'яти високопосадовцям Міністерства оборони України. Саме ці викосопосадовці були та є відповідальними за прийняття та контроль якості речового майна під час його закупівлі, а також під час виробництва. За попередньою змовою, ці особи здійснили закупівлю неякісного речового майна для Збройних сил України за завищеними цінами, а також майна, яке не відповідає технічним вимогам", - сказав директор ДБР.

"Підозри оголошено: генерал-майору, начальнику Головного управління Збройних сил України, а також чотирьом високопосадовцям Головного управління Збройних сил України. Це заступники управлінь і начальник відділу", - зауважив Труба.

Директор ДБР уточнив, що йдеться про бронежилети 1-4-го класів захисту, які прострілюються. Так, у справі було проведено слідчий експеримент, 13 експертиз для з'ясування, чи прострілюються жилети. "Я назву результати однієї з експертиз. Це балістична експертиза. За її результатами встановлено, що понад 70% бронежилетів прострілюються тими видами зброї, від якої вони повинні захищати", - наголосив Труба.

За його словами, під час досудового розслідування було встановлено, що 31 січня цього року було оголошено тендер, а надалі - проведено закупівлю 20 тис. бронежилетів "Корсар МЗс-1-4" на суму 176 млн грн. На той час бронежилети мали відповідати всім вимогам, які передбачені розробленими у 2018 році нормами.

"У березні, а також у квітні цього року, коли проводився відбір зразків бронежилетів, а також подальше їхнє приймання, працівниками Міністерства оборони було виявлено, що ці бронежилети не відповідають технічним вимогам. А саме: пластини не оброблені, захисні пакети не зшиті, частина бронежилетів, а саме - наявні пластини... Взагалі не проводилися балістичні випробовування. На частину партії не було лабораторних досліджень", - сказав директор ДБР.

Він наголосив, що "всі високопосадовці Міністерства оборони, включно з начальником Головного управління, знали, що ці бронежилети не відповідають технічним вимогам, однак проводили зустрічі, на яких підтверджувався цей факт". "Вони давали вказівки про проведення досліджень і знали про негативні результати саме цих досліджень. Попри це, керівництво дало вказівку якнайшвидше закупити бронежилети", - сказав Труба.

Також, додав він, посадовцям було відомо, що за умов намокання всі бронежилети пробиваються наскрізь.

"В таких випадках високопосадовці зобов'язані були повернути всі бронежилети і не підписувати акт прийому-передачі. Проте вони діяли зовсім навпаки: дали вказівку своїм підлеглим приймати і подальші партії бронежилетів. Мова йде про 7 тисячі бронежилетів на суму 61 млн грн", - повідомив директор ДБР.

Труба додав, що досудове розслідування у цій справі розпочалося у квітні, а 26-27 червня було проведено 43 обшуки: в Головному управлінні ЗСУ, в кабінеті заступника міністра оборони, а також на складах речового майна у Хмельницькій, Одеській, Харківській, Вінницькій областях та Києві. Під час обшуків було вилучено 200 тонн речового майна і засобів індивідуального захисту.

"На даний час проводяться експертизи. Найближчим часом ми отримаємо відповідь на питання, яка остаточна сума шкоди завдана внаслідок дій саме цих посадових осіб", - сказав Труба.