УПЦ МП повинна була вказати в своїй назві на приналежність до Російської православної церкви \ фото upc.lviv.uaс

Верховний суд України (ВСУ) дозволив Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ МП) зберегти свою назву.

Читайте такожУ своїй назві УПЦ МП повинна позначити приналежність до Російської церкви - Бородянський

Про це йдеться в постанові суду від 11 грудня. Таким чином, ВСУ погодився з позицією попередніх інстанцій та залишив без задоволення касаційну скаргу Мінкульту про перейменування УПЦ МП, яка повинна була вказати в своїй назві на приналежність до Російської православної церкви.

Відео дня

"Колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій, які встановили, що реєстраційним органам заборонені будь-які дії щодо внесення відомостей до ЄДР про Київську митрополію УПЦ та її структурні релігійні організації до вирішення цього спору по суті", - йдеться в документі.

Як повідомляв УНІАН, 20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон, у якому пропонує зобов'язати релігійні організації вказувати у своїй повній назві належність релігійної організації до керівного центру, якщо він перебуває за межами України - на території держави, яка здійснила військову агресію проти України або окупувала частину її території. Відповідно під цей закон потрапила УПЦ МП.

Пізніше Мінкульт визначив список церков, які повинні бути перейменовані. Серед них і УПЦ МП. Водночас в УПЦ МП заявили, що їхній центр - у Києві, а не у Москві, й тому перейменовуватися не будуть. Церква подала заяву до Окружного адмінсуду Києва, який зобов'язав Мінкульт скасувати цей наказ із переліком церков, а перейменування УПЦ МП - призупинити.