Інцидент відбувся під час розгляду у суді апеляції Кузьменко / фото УНІАН

Поліція Києва розпочала кримінальне провадження щодо погроз або насильства до журналістів в Київському апеляційному суді.

Як повідомляє прес-служба Національної поліції, слідчі кваліфікували подію як погрозу або насильство щодо журналістів та внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 345-1 Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає до п‘яти років позбавлення волі.

Відео дня

"Наголошуємо: така протиправна поведінка стосовно журналістів є неприпустимою. На всі такі випадки поліція оперативно реагуватиме в рамках чинного законодавства", - зазначили в поліції.

Голова Спілки журналістів України Сергій Томіленко написав у Facebook, що на суді над підозрюваними у вбивстві журналіста Шеремета "активісти" "відверто нападають на журналістів!".

"Удари від радикалів отримав журналіст Дмитро Кучер (працює для sharij.net і видання "Правовий контроль Україна"). Публічні приниження, образи та погрози, неможливість виконувати професійні обов'язки зафіксувало на відео видання "Клименко Тайм". Натовп зганяє злість на Дмитрові, бо він працює на "поганого Шарія", - зазначив Томіленко.

Читайте такожКиївський апеляційний суд залишив підозрюваного у вбивстві Шеремета Андрія Антоненка під вартою

Також він зауважив, що синці та подряпини отримала ще одна журналістка з команди Шарія Антоніна Бєлоглазова. "Її виштовхували із зали суду. Журналістка змушена була викликати швидку та звертатися до Нацполіції", - написав Томіленко і додав, що "окремо в залі суду лунають погрози журналістці Юлії Корзун, бо вона представляє "не таке" видання "Страна.ua".

"Правоохоронці мають жорстко реагувати на кожен випадок нападу та погроз журналістам. Влада має продемонструвати політичну волю - і засудити поділ журналістів на "правильних" та "неправильних". Засудити порушення прав журналістів "неправильних" медіа! Всі ЗМІ, які працюють в Україні, є правильними! Якщо є претензії до матеріалів медіа - то подавайте скарги до суду. А не влаштовуйте розборки над беззахисними журналістами", - написав Томіленко.

Читайте такожСуд залишив підозрювану у причетності до вбивства Шеремета лікарку Кузьменко під вартою (відео)

Як повідомляв УНІАН, 20 грудня засідання Київського апеляційного суду з розгляду скарги адвоката на рішення Печерського районного суду Києва про тримання під вартою підозрюваної у причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета лікарки Юлії Кузьменко було перенесено на 24 грудня через неявку прокурорів. Це викликало обурення з боку присутніх у залі, які прийшли підтримати Кузьменко та взяти її на поруки, а також з боку адвоката Добоша.

Кузьменко заявила: «Я не поїду звідси, поки не буде засідання. Я буду кричати і чіплятися за все, що завгодно. Я маю право на це засідання».

Після цього на третій поверх будівлі суду, де в залі засідань була Кузьменко, піднялися та розташувалися в коридорі близько 15 співробітників поліції особливого призначення. Пізніше вони пішли звідти.

У Генеральній прокуратурі пояснили, що «неналежне інформування прокурорів про засідання та несвоєчасне надходження матеріалів з Печерського районного суду стало причиною відкладення Київським апеляційним судом розгляду скарги сторони захисту однієї з підозрюваних у справі щодо обраних запобіжних заходів».

Згодом спецпризначенці взяли штурмом судову залу та вивели звідти Кузьменко, щоб відвезти до СІЗО.