Маруся Звіробій перед допитом у ДБР / фото Андрія Костюка, 24 канал

Волонтерка Маруся Звіробій (Олена Біленька) прийшла на допит до Державного бюро розслідувань.

Як передає кореспондент УНІАН, журналістам вона заявила, що наразі її викликали у якості свідка, однак волонтерка побоюється, що її статус можуть перекваліфікувати та взяти її під арешт.

Читайте такожСправа Шеремета: адвокат показав усю розмову Кузьменко про так звану "сакральну жертву" (фото)

«Сьогодні у мене буде допит. Наразі я тут стою як свідок. Перекваліфіковується в нашій країні ця справа на підозрюваного протягом кількох секунд, суди у нас проводяться бездоказово...», - розповіла вона.

Волонтерка також зазначила, що ухвала про її виклик на допит до ДБР підписана суддею Печерського райсуду Києва, хоча, якщо цю справу веде Центральний апарат ДБР, то виклик має бути підписаний у Шевченківському райсуді.

Звіробій прийшла на допит у футболці з написом «Я не вірю»та фото підозрюваних у причетності до вбивства у 2016 році журналіста Павла Шеремета: Яни Дугарь, Юлії Кузьменко та Андрія Антоненка.

Як повідомляв УНІАН, 28 листопада слідчий ДБР, оперативні співробітники Служби безпеки України та бійці спецпідрозділу СБУ «Альфа» проводили обшук у квартирі Звіробій. Початок слідчих дій вона сама транслювала у Facebook.

Правоохоронці прийшли у квартиру волонтерки разом з понятими і показали їй ухвалу суду, якою надано дозвіл на проведення слідчих дій. Трансляція була припинена, оскільки слідчий вимагав від Звіробій та інших присутніх віддати мобільні телефони.

Читайте такожВолонтерка Звіробій хоче зустрітися з Зеленським "віч-на-віч"

Наприкінці жовтня народний депутат від «Європейської солідарності» Софія Федина разом зі Звіробій оприлюднили спільне відеозвернення, відреагувавши на спілкування президента Володимира Зеленського з добровольцями на підвищених тонах у Золотому 26 жовтня. Під час запису відеоблогу Федина та Звіробій, зокрема, висловилися щодо ризиків життю президента.

Федина і Звіробій наголошували на неприпустимості такої поведінки президента, звинувачували його у спробі капітуляції перед агресором та припускали, що може статися із Зеленським на передовій: «Там ненароком може взірватися граната, а ще там обстріли бувають… Було би найкрасивіше, щоб це все сталося під час московського обстрілу, коли дехто в білій чи голубій сорочечці припреться на передову», - сказала Федина.

У ДБР розпочали слідство за фактами погроз президенту і 26 листопада направили до Генпрокуратури проект повідомлення про підозру та подання на зняття недоторканності з Федини.

Депутата підозрюють у погрозі вбивством щодо президента України (ч. 1 ст. 346 Кримінального кодексу України).

2 грудня Звіробій вже приходила до Державного бюро розслідувань, однак на допиті не була.