У листі Рябошапки вказаний департамент ГПУ немає жодного стосунку до справ екс-"беркутівців" / фото УНІАН

Департамент Генеральної прокуратури, який вказаний в листі генпрокурора Руслана Рябошапки про політичні домовленості щодо обміну утримуваними особами, не має жодного стосунку до прокурорів у справі екс-”беркутівців”.

Про це кореспонденту УНІАН сказав один з адвокатів потерпілих Віталій Титич.

Читайте такожПеред майбутнім обміном суд оголосив вирок і відпустив з-під варти "харківських терористів" (відео)

Відео дня

Він зазначив, що розпорядження щодо обміну утримуваними особами покладено на Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. Водночас прокурори, які представляють інтереси обвинувачення у справі екс-”беркутівців”, і власне, самі обвинувачувані, не мають жодного стосунку до злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту.

Слід також зазначити, що потерпілі також висловились категорично проти звільнення екс-”беркутівців” під особисте зобов’язання. Вони також заявили в суді, що екс-”беркутівців” не можна обмінювати, оскільки злочини, в яких вони обвинувачуються, сталися до війни.

Раніше в суді прокурори надали суду листа генпрокурора, в якому йдеться про досягнуті політичні домовленості між Україною та Росією щодо обміну утримуваними особами. Згідно з листом, до списку на обмін з українського боку включені екс-”беркутівці”.

Прокурори також визнали, що ризик втечі екс-”беркутівців”, у разі їхнього звільнення з-під варти, залишається, проте їх необхідно звільнити під особисті зобов’язання для того, щоб здійснити обмін.

Довідка УНІАН. Святошинський районний суд Києва розглядає справу проти екс-«беркутівців» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Цим особам інкримінується скоєння теракту, перевищення службових обов’язків, умисне вбивство, замах на вбивство, перешкоджання проведенню мирних мітингів і зборів, викрадення і приховування зброї після вчинення злочину.

16 липня Святошинський райсуд Києва змінив запобіжний захід Тамтурі з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

24 жовтня Тамтурі було змінено запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслету на нічний без носіння електронного браслету.

19 грудня суд звільнив з-під варти Марінченка, змінивши йому запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.

Зінченко, Аброськін і Янішевський залишаються під вартою.

27 грудня Київський апеляційний суд розпочав розгляд апеляційних скарг на запобіжні заходи екс-«беркутівцям».

Деякі ЗМІ повідомляли, що українська сторона в рамках обміну утримуваними особами з «ЛДНР» планує передати бойовикам колишніх «беркутівців».