Польща та Ізраїль занепокоєні через ОУН та УПА / city-adm.lviv.ua

Посол Республіки Польща Бартош Ціхоцкі і Посол Держави Ізраїль Джоель Ліон занепокоєні ушануванням в Україні пам’яті діячів Організації українських націоналістів (ОУН) та Української повстанської армії (УПА).

Про це йдеться у спільній заяві послів, оприлюдненій на сайті Посольства Польщі в Україні.

«З великим занепокоєнням та сумом ми зауважили, що представники влади різних рівнів України, у тому числі Львівська обласна рада та Київська міська державна адміністрація, й досі відзначають історичні події та їх постаті, які потрібно раз і назавжди засудити», - заявили посли.

Відео дня

У заяві зазначається, що 24 грудня Львівська обласна рада прийняла постанову, яка спрямована на виділення державних коштів у 2020 році на вшанування пам’яті «нацистського колаборанта» Андрія Мельника, а також «ксенофобського, антисемітського та антипольського письменника» Івана Липи і його сина Юрія Липи, який є творцем «расистської теорії української раси».

Крім того, посли заявили, що 1 січня КМДА на своїй будівлі виставила банер із зображенням Степана Бандери.

Читайте такожУ Львові вшанували пам'ять Бандери (фото)

«Пам’ятаючи про наших невинних братів та сестер замордованих в 1939-1945 роках на окупованих територіях Польщі, які сьогодні є частиною України, ми, посли Польщі та Ізраїлю, вважаємо, що вшановування людей, які активно пропагували етнічні чистки, є образою та призводить до протилежного бажаному результату у боротьбі з антисемітизмом та процесі примирення наших народів», - наголошується у заяві.

За словами послів, що на даний час уряди обох країн роблять все можливе, щоб запобігти подальшим нападам на євреїв, які відбуваються в різних країнах, а також, щоб запобігти спробам спотворення історії Другої світової війни.

«Тому ми очікуємо, що також Львівська обласна рада та Київська міська державна адміністрація приєднаються до діалогу з метою пошуку правди. Зі свого боку, ми готові сприяти в кращій співпраці з відповідними установами в Ізраїлі та Польщі, у тому числі з Яд Вашем та Інститутом національної пам’яті», - підсумовується у заяві.

Читайте такожАпеляційний суд залишив назви проспектам Бандери та Шухевича в Києві

Як повідомляв УНІАН, вчора у Києві відбулася смолоскипна хода, приурочена 111-й річниці від дня народження очільника ОУН Степана Бандери.