Мустафа Дегерменджи / фото facebook.com/mustafa.dehermendzhi.7

"Суд" у тимчасово окупованому Криму зняв обвинувачення з фігуранта "справи 26 лютого" Мустафи Дегерменджі.

Про це в Facebook повідомила його сестра Мавіле Дегерменджі.

"Всі, хто нас знають, пам'ятають довгу історію у "справі 26 лютого", через яку ні в чому не винні мій брат Мустафа, Алі Асанов і Ахтем Чийгоз провели певний відрізок часу в СІЗО м. Сімферополь... Мій брат разом із адвокатом подав клопотання до "суду" про умовно дострокове звільнення і, уявіть собі, з нього зняли всі обвинувачення й тепер він вільний", - написала вона.

Відео дня

Читайте такожЗ російської колонії звільнено фігуранта "справи Хізб ут-Тахрір"

Рішення "суду" вступить у силу за 10 днів.

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого 2014 року перед будинком кримського парламенту відбувся масштабний мітинг прихильників і противників територіальної цілісності України. Серед перших були кримськотатарські та проукраїнські активісти, їм протистояли проросійські активісти, яких організували лідери "Русского единства" на чолі з Сергієм Аксьоновим, який зараз очолює російський окупаційний уряд Криму.

У січні 2015 року кримське управління Слідкому Росії порушило кримінальну справу про масові заворушення на мітингу 26 лютого.

Серед затриманих опинилися прихильники територіальної цілісності України: заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, а також активісти Алі Асанов, Мустафа Дегерменджі, Ескендер Кантеміров, Талят Юнусов, Ескендер Емірвалієв, Арсен Юнусов і Ескендер Небієв.

Пізніше суд розділив "справу 26 лютого" на дві, виокремивши в окремий процес головного підозрюваного - Чийгоза, який на той момент фактично виконував роль лідера Меджлісу в Криму.

З ініціативи адвоката Джеміля Темішева активіст Талят Юнусов і оператор телеканалу ATR Ескендер Небієв пішли на угоду зі слідством і визнали провину з умовою, що їхні свідчення не слугуватимуть доказом у справах інших фігурантів "справи 26 лютого". У грудні 2015 року Юнусова засудили до 3,5 року умовно, а Небієва - до двох років, також умовного строку.

Читайте такожЗ російської колонії вийшов ще один фігурант "справи Хізб ут-Тахрір"

11 вересня 2017 року російський суд засудив Чийгоза до 8 років колонії суворого режиму за обвинуваченням в організації "масових заворушень", під якими малися на увазі протести, пов'язані з анексією півострова Росією.

25 жовтня 2017 року російська влада звільнила засудженого в Криму Чийгоза і передала його Туреччині, пізніше він приїхав до Києва.

19 червня 2018 року підконтрольний Кремлю Центральний районний суд Сімферополя засудив фігурантів "справи 26 лютого" до умовних термінів. Алі Асанова і Мустафу Дегерменджі засудили до 4 років 6 місяців умовно, Арсена Юнусова і Ескендера Кантемірова до 4 років умовно, Ескендера Емірвалієва до 3 років 6 місяців умовно з випробувальним строком 3 роки кожному.